Se bilder: Sjølbygd mini-Valmet

Under juletreet fant Odin en helt spesiell julegave – en kjørbar hjemmelaget kopi av pappas Valmet 405, i skala 1:2,5.

Publisert

Robert Fylling Strømmen har lenge tenkt på å bygge en minitraktor, men prosjektet startet for alvor da han fikk en pensjonert rullestol fra hjelpemiddelsentralen via en kamerat.
– Rullestolen var av typen med tett førerhus. Hjelpemiddelsentralen mente den var defekt, men det viste seg å være en automatsikring. Jeg fiksa sikringen, og vips hadde jeg en elektrisk motor på to hestekrefter som passet perfekt til traktoren, forklarer Robert.
Han hadde en hektisk sluttmontering før jul, og fikk stadige påminnelser fra kona Caroline Hovlid Strømmen om at traktoren måtte være ferdig til juleaften.

Traktorhjulene er mye større enn originalhjulene på rullestolen. Allikevel erfarer Robert at motoren leverer moment i massevis.
– Traktoren drar godt og kommer fort opp i makshastighet. Strøm leveres fra 2x2 seriekoplede 12-volts batterier og motoren kan stilles i to hastighetstrinn med en vippebryter. Begge trinnene kan justeres trinnløst ved hjelp av et potensiometer. På den måten kan jeg tilpasse topphastigheten etter hvert som Odin blir eldre. Nå er hastigheten justert slik at jeg kan gå ved siden av traktoren, demonstrerer han.

Karosseriet er bygd i aluminium, og platene er knekt av en lokal blikkenslager. Dekalene er mesterlig utført av en verna bedrift i Ålesund. Robert er utdannet billakkerer, og gjorde derfor lakkarbeidet selv. Karosseriet hviler på en selvbygd rammekonstruksjon i stål, mens den pendlende framakslingen er hentet fra en terrenggående rullestol. Robert anslår egenvekta til cirka 100 kg.

Du kan lese mer om minitraktoren i Bedre Gardsdrift 1/2016.

Powered by Labrador CMS