Trolig påbud om setebelte også på jordet

Et forslag om et generelt påbud om bruk av setebelte ligger klart hos departementet.

Publisert

Vi omtalte saken i fjor sommer. Det var da Arbeidstilsynet sendte inn sitt forslag om et påbud om bruk av setebelte i traktor. Hittil har det kun vært påbudt å ha montert setebelte i traktoren, ikke å bruke det. Nå har derimot forslaget vært gjennom det meste av den byråkratiske mølla. Det har vært ute på høring og et ferdig utformet forslag ligger nå hos departementet og bare venter på å bli vedtatt.

Det er Heidi Synnøve Blekkan, Nasjonal koordinator for jordbruk og skogbruk i Arbeidstilsynet, som kan fortelle dette. Hun håper at påbudet skal tre i kraft i løpet av året. Selve papirbunken ligger klar. Hun forteller at dette påbudet vil føre til at du skal bruke setebelte mer eller mindre overalt. Men selvsagt med noen unntak. Ordlyden er ikke på plass enda, men unntakene vil gå på de tilfellene hvor bruk av setebelte er lite hensiktsmessig, eller hvor det heller fører til økt risiko i stedet for mindre risiko. Et eksempel er kjøring på islagt vann. Om arbeidet krever mye hopping ut og inn av traktoren, vil det trolig også gis unntak.

- De aller fleste ulykkene i landbruket skjer ikke på veien, men på jordet. Det er fult mulig å velte med traktor også på flat mark, sier Blekkan.

Om du vil ha noen tips til montering av setebelte kan du lese "Verksted" i BG nr. 7/2019.

Powered by Labrador CMS