Flere alvorlige traktorulykker

2020 ser så langt mørkt ut, også for ulykkesstatistikken i landbruket.

Publisert

Noen plasser er våronna så vidt i gang, andre plasser er de ferdige. Vi er uansett tidlig i sesongen, men likevel kan Arbeidstilsynet rapportere om flere alvorlige ulykker med traktor. En av ulykkene krevde et liv. Den dødsulykken var nummer 24 i landbruket siden 2015.

Fellesnevneren for så godt som alle ulykkene så langt i år er velt etter kjøring i kupert terreng, eller på grunn av ubalansert last.

- Vær varsom og bruk setebelte når du kjører traktor. Dersom du ikke har montert setebelte, så må du ettermontere dette. Å bruke setebelte kan utgjøre forskjellen mellom noen blåmerker og å bli invalid for resten av livet, sier direktør i Arbeidstilsynet, Trude Vollheim.

Det uoffisielle tallet er så langt under ti alvorlige ulykker i år. Men Nasjonal koordinator for jordbruk og skogbruk i Arbeidstilsynet, Heidi Synnøve Blekkan, forteller om store mørketall. Hendelser som ikke førte til alvorlige skader blir ofte aldri meldt inn. Flere av ulykkene i år er også fortsatt under etterforskning.

- Men vi ser at de ulykkene hvor det er brukt setebelte sjeldent får alvorlige følger, mens ulykkene hvor det ikke er brukt setebelte ofte får alvorlige følger, sier Blekkan.

Powered by Labrador CMS