Traktor med tvillinghjul og en Väderstad såmaskin bak kjører over et tørt jorde på Romerike mens støvskya står bak.
Ingen tvil om at det var tørt allerede i mai i fjor. Foto: S. Bigseth

Store prisforskjeller på slitedeler til såbedharv og kombisåmaskin

Såbedharver eller kombisåmaskiner som er rimelige i innkjøp, kan ha de dyreste slitedelene.

Publisert

I siste nummer av Bedre Gardsdrift har vi tatt for oss slitedeler til volummodeller av de fire mest solgte merkene av kombisåmaskiner: Tume, Väderstad, Multiva og Junkkari. I tillegg har vi sett på slitedeler til såbedsharver. Dette er et lite utdrag av artikkelen.

Dyre og billige i innkjøp

I innkjøp er det store prisforskjeller, både på såmaskiner og harver. Og det er ikke akkurat små prisforskjeller. Mens en seks meters Potila-harv koster 248 710 kroner, får du Unia for beskjedne 140 000. På såmaskiner er prisforskjellen enda større.

Billig blir dyr

Deleprisene er det også store forskjeller på. Det kan se ut til at ei harv som er rimelig i innkjøp, ikke nødvendigvis er det likevel i det lange løp.

De dyreste harvene, Potila og Väderstad, kommer godt ut på delepris sammenlignet med en av de rimeligere harvene, He-Va.

S-tinde inkludert spiss koster f.eks. mellom 320 og 371 kroner hos Väderstad, Potila, og Unia. He-Va, derimot, skal ha 610 kroner, nesten dobbelt så mye.

Tre ganger så dyrt

Også på såmaskiner ser vi at redskapen som koster minst, ikke nødvendigvis er den som har de rimeligste slitedelene.

For såskål med komplett opplagring skal Junkkari ha 1010 kroner mens Tume tar 762 kroner.

En annen del alle kan sammenlignes på er etterharvstind enkel. Väderstad er klart rimeligst med 91 kroner stykk. Multiva skal ha 192 kroner, Tume 276 kroner, og Junkkari er dyrest med 283 kroner. Det er tre ganger så dyrt som Väderstad.

Abonner i dag

Dette er kun et kort utdrag. Hele artikkelen, med liste over alle priser på slitedeler til såbedharver og kombisåmaskiner, finner du i Bedre Gardsdrift nr. 3/2019.

Hvis du ikke er abonnent, kan du kjøpe artikkelen i Buy and Read.

Vil du unngå å glipp av slike og andre nyttige og praktiske saker framover, bli abonnent i dag.

Powered by Labrador CMS