Halmdekorasjoner er klassisk juletrepynt. Foto: Colourbox
Halmdekorasjoner er klassisk juletrepynt. Foto: Colourbox

Ingen jul uten halmpynt

7. desember: Gyllen halm bundet med røde tråder til små, nette stjerner og figurer er en klassisk juletrepynt som vi kan takke bonden for.

Publisert

Å dyrke korn til vårt daglige brød har alltid vært en viktig oppgave, men også restproduktet, halmen, har vært en viktig ressurs opp gjennom tidene. Halm har blitt flettet til kurver og kar, såler og symboler. Det er brukt som strø i taller og pløyd ned som jordforbedring. Det er til og med brukt til å bygge hus.

Lag krans og stjerner

I år har uvanlig mye av halmen gått til fôr på grunn av tørken, men har du vært framsynt nok til å ta vare på noen lange strå, kan du nå lage juledekorasjoner av halm. Aller best er det om du får tak i halm fra korn hvor det ikke er brukt stråforkortning. På Sløyddetaljer kan du lære hvordan du selv kan lage enkle halmstjerner.

Halm kan du også binde til en krans og bruke som utgangspunkt for en julepyntet krans til inngangsdøra. Eller hvorfor ikke lage en vakker kornkrans? Hagebloggen Moseplassen viser deg hvordan juleneket blir til julekransen.

Halmmuseum

Visste du forresten at i Sverige har de et eget museum for halm og halmkunst? Det heter Halmens hus og ligger like utenfor Bengtsfors.

Ingen jul uten halmdekorasjoner
#ingenjulutenbonden

#ingenjulutenbonden

  • I år teller vi ned til jul med taggen #IngenJulUtenBonden 
  • I en artikkel hver dag fram mot jul løfter vi fram ulike måter at bonden og bondens produkter bidrar til den gode julefølelsen
  • Vi oppfordrer også andre til å bruke taggen #ingenjulutenbonden i sosiale medier for å vise hva bonden betyr for julefeiringa, enten du bor på bygda eller i byen

 

Relaterte artikler

    Powered by Labrador CMS