Arve Voldhaug i traktoren, Geir Goflebakken bak med såmaskinen fra Stokland
Den gamle Stokland-såmaskinen gjør jobben. Arve Voldhaug i traktoren, Geir Goflebakken bak.

Helt på jordet i Valdres:
Fornyer eng med Stokland

Rett ved Fagernes lufthavn, 800 m.o.h. treffer vi Geir Goflebakken som fornyer enga si.

Publisert

Nede langs Strondafjorden og rundt Fagernes er førsteslåtten i full gang. Fullt så langt har de ikke kommet seks kilometer lengre nordøst, i Skrautvål. Her er det ingen slåmaskin å se i aksjon.

Stokland og Valtra

Helt på jordet

I serien Helt på jordet stopper vi på våre reportasjeturer rundt omkring i Norge og tar en kjapp prat med bønder vi treffer på jordet.

Her er vi på besøk hos Arve Voldhaug. Det er også nabo, Geir Goflebakken. De to skal oppå fjellet for å fornye deler av ei eng som ligger i "Gryta" rett ved Fagernes lufthavn. 

Geir har ingen såmaskin, men Arve har en trofast Stokland hengende bak Valtraen. Såmaskinen fyller de med frøblandingen Spire Surfôr/Beite Ekstra vintersterk.

Blir beite i år

Vi følger de to innover fjellet. Vel fremme, 400 høydemeter over Fagernes, stiller de den gamle såmaskina sånn cirka, og så kjøres det. De skal kun så igjen et lite stykke på rundt fire-fem dekar av ei større eng på 36 dekar. Det blir neppe noen slått på denne lappen i år, men sauene skal beite der i september.

- Det er kun seks-sju kilometer fra Fagernes og hit med bil, men vi ligger som regel tre uker bak med både våronn og slått, sier Arve.

Gradvis utvidelse av jordet

Vanligvis slår Geir dette stykket i starten av august, og slipper søyene på beite her på vei ned fra fjellet i september.

- I dette hjørnet har det blitt lagret rundballer og tatt ut grus. Jordet har vokst etter hvert som det har blitt tatt ut mer og mer grus. Det meste her ble vel sådd for 20 år siden av forrige driver, så det gjør seg med nytt frø nå, sier han.

Powered by Labrador CMS