Tor Gudmestad er landbruksentreprenør i Rogaland.

Møkk betyr jobb

LEIEKJØRING: Frakt og spredning av møkk har blitt hovedoppgaven for traktorene hos Tor Gudmestad. Til de lengste turene har han begynt å bruke lastebil.

Publisert

Denne saken ble første gang publisert i BG nr. 3/2021. Du kan nå melde inn leiekjøringspriser på maskinleieprislista.no.

Tor kjøpte sin første traktor i 2005. Det var en demonstrasjonskjørt Steyr CVT 150, og prisen var 550 000 kroner.

Det første året kjørte han for en kamerat, men allerede året etterpå kjøpte han den første gjødselvogna. I mange år var han entreprenør på heltid.

Møkk har alltid vært en av de store oppgavene, men innimellom har han drevet med både slåttearbeid og brøyting. I perioder har han hatt med seg ansatte sjåfører for å ha nok kapasitet.

Gjødseltransport og nisjeoppgaver

Den lille teleskoplasteren på 2,5 tonn passer godt inne i fjørfehusene. Tor bruker 240 cm brede ombygde frontlasterskuffer for å skrape helt ut til veggen. Skuffa rommer en god kubikk.

Når fjærfebøndene har slakta ut et innsett, må møkka ut fort. Tor tar på seg både lasting og utkjøring. Med to teleskoplastere i sving går det kjapt.

Noen vil ha møkka spredd på eget areal, og noen leverer til bønder i andre kommuner. Lang frakt med traktor er ikke lønnsomt. Derfor kjøpte Tor en brukt krokbil for noen år siden.

Etter hvert har det blitt såpass mye kjøring at han valgte å investere i en helt ny bil i 2020. Kontainerne passer både til krokbilen og til krokløfthengeren på traktoren. Dermed har han et fleksibelt system.

En annen nisje han har begynt med de siste årene er å spre grovfôrrester. Tørrgjødselvognene takler godt arbeidet med å spre det som kua ikke vil ete.

Utfordrende økonomi

- Leiekjøring er ikke noe du blir rik av, ifølge Tor Gudmestad.

For lastebil med henger klarer han å fakturere ut 1050 kroner timen. Da tar han med seg 50 kubikk i slengen. Spredning med traktor og vogn tar han 1150 kroner for. I traktoren har han sporfølger, men velger å styre rattet selv. Teleskoplasterne går for 650 kroner timen.

Utstyret er såpass kostbart at regnestykket ikke blir bedre enn det må være. Tor synes også det er vanskelig å klare å lønne sjåførene nok. Spesielt overtidsbetaling er utfordrende. Heldigvis har han flere innleide som rett og slett synes det er kjekt å kjøre, selv om betalinga kanskje ikke er den beste.

Mer leiekjøring i framtida

Tor tror vi kommer til å se flere entreprenører i landbruket i framtida. Mange gardbrukere har egentlig litt for stor interesse for maskiner. Det gjør at de velger å eie selv om det kanskje ikke lønner seg. Utstyret har blitt såpass kostbart at det må gå mange timer i året for å få lønnsomhet, mener han.

– Jeg tror mange husdyrbønder ville tjent bedre på å bruke mer tid i fjøset. Prisen på entreprenørtjenester er såpass lave at det burde friste å leie, mener Tor Gudmestad.

Meld inn priser

Driver du også med leiekjøring? Nå kan du melde inn leiekjøringspriser på maskinleieprislista.no. Siden er åpen for innmelding fram til 15. februar.

Maskinparken

2017 Case IH Puma 240 CVX

2016 Case IH Puma 165 CVX

2020 MAN TGX 580 lastebil med krokløft

2014 Tebbe MS 140 tørrgjødselvogn

2019 Bunning Lowlander L120 tørrgjødselvogn

2014 Weidemann T4512 teleskoplaster

2018 Cramer 1245 teleskoplaster

2016 Pronar T286 krokløfthenger for traktor

Diverse volumkontainere for krokløft

Powered by Labrador CMS