Gule åkre og utvasking

Kornguru, Jan Stabbetorp, beroliger bønder som har gule åkre.

Publisert

Jan Stabbetorp, avdelingssjef for korn i Norsk Landbruksrådgivning Øst, var onsdag på markvandring i Solør. Her ble det blant annet prat om gule kornåkre, noe vi ser mye av rundt omkring i vår.

Kalium-mangel

De fleste gule åkre skyldes nå kalium-mangel. Dette gjelder i vårkorn vel og merke. Mangel blir derimot et litt feil ord, for det er bare det at plantene ikke har fått tak i det ennå. Det kalde været gjør at rotutviklingen går sakte, og næringsbanken i selve såkornet er nå i ferd med å gå tom. Det resulterer i at såkornet ikke har fått tak i kalium fra fullgjødsla ennå.

Stabbetorp forteller at dette vil ordne seg selv. I åkeren som han står i under markvandringen, er gulningen langt mindre omfattende nå enn hva den har vært. Dette skyldes at røttene har kommet fram til gjødsla.

Dette er det ikke noe å få gjort noe med, men for å forhindre dette i kommende år foreslår Stabbetorp startgjødsling og å være nøye med hvor dypt fullgjødsla legges. Blir den lagt for dypt, vil det naturlig nok ta lengre tid for plantene å nå den.

Mye utvasking

Stabbetorp peker også på fare for utvasking i år. Mange steder har det kommet store nedbørsmengder etter at kornet kom i bakken.

På lettere jord er det nok lurt å kjøre på med ettergjødsling. Avhengig av nedbør, sort og gitt fullgjødselmegde, kan det på de lettere stedene være greit å gi rundt tre kilo nitrogen. På litt mer siltig jord kan en til to kilo være nok, sier Stabbetorp.

Undertegnede har for eksempel fått 140 millimeter siden det første kornet ble sådd på lett sandjord, og Stabbetorp foreslår da en ettergjødsling på tre-fire kilo nitrogen. Sorten er Salome (yterik), og det er gitt 12,8 kilo nitrogen ved såing.

En grei pekepinn på om du bør ettergjødsle eller ikke, er Nibios utvaskingskalkulator. Stabbetorp påpeker at det kan være lurt å se hvor mye nedbør det har kommet på de forskjellige målestasjonene. På grunn av veldig lokale byger er det ikke nødvendigvis den som ligger nærmest som er mest riktig i forhold til nedbørsmengden som har kommet hjemme på garden.

Relaterte artikler

    Powered by Labrador CMS