0515-gardsdrift

Bedre gardsdrift 5/2015

Øystein Edvard Grimstad dyrker korn og poteter på 264 dekar. Mellom onnene sper han på landbruksinntekta med å felle og beskjære trær i privat hager og rydde under høyspentledninger.Se hva du kan lese om i Bedre gardsdrift 5/2015.

Publisert

Bedre Gardsdrift er Norges eneste frittstående landbruksfagblad. Vi tør å mene noe. Bedre Gardsdrift fokuserer på teknikk og økonomi, og kommer ut 10 ganger i året.

I Bedre gardsdrift 5/2015 kan du lese om følgende:

Leder: Frustrerende sentralisering«A-K maskiner har den siste tiden lagt ned flere avdelinger rundt om i landet, noe som skaper stor frustrasjon mange steder.»

" SmåmiksNytt og nyttig, stort og smått.

SmåsmartSlik får du det ryddig i traktorhytta

Gardsanalyse: Korn, potet og trepleie i RådeØystein Edvard Grimstad dyrker korn og poteter på 264 dekar. Mellom onnene sper han på landbruksinntekta med å felle og beskjære trær i privat hager og rydde under høyspentledninger.

BG-juss: Strengere sprøytekravBøndene må ta miljøansvar og vurdere alternativer til bruk av plantevernmidler når de skal bekjempe ugras, sopp og skadegjørere.

Brukerundersøkelse: Fem seksere får dommenI brukerundersøkelsen finner vi ingen tydelige topp- eller bunnplasseringer, men mange nyttige erfaringer, på både godt og vondt. Verdt å lese, spesielt for deg som vurderer brukt sekser.

Brei slått med tohjulstraktorBrielmaier stilte mannsterkt på Gol, der de nylig demonstrerte sin radiostyrte tohjulstraktor med seks meter brei knivbjelke.

Økt kapasitet med enklere SpiritVäderstad Spirit Nordic er et alternativ hvis du bearbeider jorda før såing. Det enklere og lettere gjødselaggregatet reduserer trekkraftbehovet.

Trafikkregler: Du spør – vi svarer Kor langt er “kryssing av veg”? Merking av breitt utstyrEU gir mørke baklys

Sjekk forstillinga i tideMange traktorer lekker olje rundt framhjulenes drivaksler. Blir oljenivået for lavt risikerer du havari. Skal du først gjøre et inngrep i dette området bør du vurdere å ta med flere ting samtidig. Vi viser deg hva.

Geiter i stedet for gitterDa Ane og Arnstein Moen overtok familiegarden til Arnstein i 2006, fikk de også med seg et soningsalternativ innenfor kriminalomsorgen. I ettertid har de også fått Inn på tunet-godkjenning.

Gode detaljer gir suksessKristian Loe liker å gjøre ting skikkelig, og ender ofte opp med egne tilpasninger. Bli med til et bruk med mange gode detaljer!

Med møkk på melketankenTine-logoen pryder fortsatt utsiden, men på innsiden av den rustfrie melketanken er det blaut gjødsel fra ku, gris eller sau som skvulper.

Graver for å være bondeTorkel Svela forvandler steinrik utmark til dyrkbar jord og beite. For å finansiere dyrkingsprosjektene sine, har han kjøpt en 30-tonns gravemaskin.

Fikk kjøreforbud for uregistrert tømmerhengerOle Marius Sillerud må kjøre opptil 500 meter for å komme inn i egen skog med tømmerhenger. Da må hengeren være registrert, hevder Vegdirektoratet som har gitt ekvipasjen kjøreforbud.

Spesialister på settepotetSøve samdrift legger sin ære i å rendyrke frømateriale til landets potetbønder. Med 300 dekar settepoteter tilhører samdrifta det viktige førsteleddet som sikrer bønder og forbrukere poteter av god kvalitet.

JordleiepriseneJordleieprisene har gjort et byks de fem siste åra. Spesielt gjelder dette for potet- og grasarealer, mens prisen på beite har gått i motsatt retning. Vi gir deg oversikten.

Melkemaskinens historie, del 1De første som forsøkte å utvikle en brukbar mjølkemaskin benyttet to ulike prinsipper. «Sugemetoden» prøvde å etterlikne kalvens diing, mens «trykkmetoden» ville kopiere håndmjølking ved mekanisk å presse spenene sammen.

Tett i tett på GrasslandDet mangla ikkje på entusiasme då tusenvis av bønder inntok årets Grassland for å studere det siste innan grashandtering.

Smått, smalt og lettbent i skogenTrenden på SkogsElmia er tydelig: Lettbente og smidige maskiner som gjør tynningsjobben uten stikkveier og tydelige kjørespor.

Vei og anlegg - også for bondeentreprenørenSom navnet tilsier er Vei og anlegg dominert av anleggsmaskiner og tilhørende utstyr. Men flere av landbruksmaskinimportørene var på plass med traktorer og utstyr for snørydding og vegvedlikehold.

Bønder tar resistensproblemene på alvorNorske kornbønder er opptatt av å bekjempe ugrasresistens på egen gard. Likevel tar de ikke alle tiltakene i bruk.

BG juniorDe unges egen side

Veteranen: Ford 2N, 1946-modellFord 9N, 8N og 2N var forbildene for Ferguson og Gråtassen.

Relaterte artikler

    Powered by Labrador CMS