Svane

Den stygge andungens triumf

Norges Skiforbund kjempet lenge med nebb og klør mot både V-stilen i hoppbakken og skøyting i langrennssporet. Alle veit hvordan det gikk. Tine har hatt en tilsvarende rolle i landbruket som nikkersadelen i Skiforbundet.

Publisert

Nytenking og innovasjon er blitt møtt med skrubbing og ploging, for å holde oss til skispråket. Tine vendte tommelen ned for rundballene på åttitallet. Fullfôret likeså. De første mjølkerobotene ble svært motvillig gransket, for så å bli underlagt unødig strenge kontrollrutiner. Sunn skepsis overfor nykommere er en god tilnærmelsesmåte. Men å være bakstreversk er et effektivt hinder for nye bekjentskaper.

Før var ei mjølkesprengt ku prisgitt røkteren; at denne klarte å karre seg opp om morran og komme seg i fjøset. Med mjølkeroboten velger kua sjøl når juret skal tømmes. Tallene viser at det skjer oftere tre ganger i døgnet enn to. Kua er også sikra en standardisert mjølking hver gang. Bonden på sin side blir spart for tunge løft, ensidig belastning, slitasjeskader og risikoen for arbeidsulykker i fjøset reduseres.

Men først og fremst frigjør mjølkeroboten tid. Du sparer opptil flere timers arbeid hver dag. Vi forstår at det er fristende å sitte bak glassvinduet på kontoret og studere kutrafikken i fjøset og registrere de siste produksjonsdataene på skjermen. Men for at regnestykket skal gå i hop, er det viktig at den frigjorte tida brukes til annet inntektsgivende arbeid, som kan bidra til å betjene banklånet. Byfolk som tror at roboten gir bonden mer fritid, er nok dessverre helt på jordet.

Det går langt mellom hver gang vi hører om brukere som angrer robotkjøpet og som vil tilbake til gammelmåten å mjølke på. Dyrevernerne har heller ikke latt høre fra seg. Tine er også bemerkelsesverdig stille og har ikke funnet anledning til å uttale disse fem, deilige ordene: Hva var det vi sa? Den stygge andungen er blitt en voksen, vakker svane.

I dag er roboten hjertet i samdriftsfjøsene. Om noen år vil roboten utgjøre ryggraden i norsk mjølkeproduksjon og være en garantist for at neste generasjon ikke sender dyra til slakteriet når de overtar.

Robot-leverandørene gjør seg lekre for kunden og frister stadig med nye finesser. Utviklingskostnadene er bonden sjøl med på å bære. Vi tror mjølkeprodusentene har mer å hente på pris i forhandlingene med selger. Gjør deg kostbar, knip igjen og la dem ikke ta deg for gitt.

Det er kua som skal mjølkes.

Ikke du!

Powered by Labrador CMS