De fleste mener det må være greit å jobbe litt på jordet på 17. mai.

Greit med våronn på nasjonaldagen

Men la gjødselvogna stå. Flertallet synes det er greit med våronn på 17. mai, så lenge du tar hensyn til andre.

Publisert

Er det greit å drive med våronn 17. mai, spurte vi, og temaet har engasjert. I tillegg til debatten som har gått på Facebook, har mer enn 500 tatt seg tid til å svare på den uformelle spørreundersøkelsen vår.

Finnes andre dager

160 har svart nei på spørsmålet. Det er nesten hver tredje som har svart. Selv om de er i mindretall, er det likevel en stor del som ikke synes noe om arbeid på jordet på 17. mai. Av disse er det likevel én som svarer at hen skal drive våronnarbeid selv på 17. mai, mens en ikke er sikker.

Av de som har svart nei, er det flere som mener at nasjonaldagen står i en særstilling når det gjelder slikt arbeid.

– Våronnarbeid på 17. mai? Da må det være unntakstilstand, sier en.

– De fleste andre høytidsdager er greit, men ikke 17. mai, svarer en annen.

– Gjør ofte traktorarbeid 1. mai, men aldri 17. mai. Litt møkkalukt fra kjøring 15. mai må likevel tåles, mener en tredje.

Venter gjerne til ettermiddagen

168, eller ganske nøyaktig en tredjedel, sier at jo, det er greit. Av disse er det 65 som har tenkt å ta litt av våronna på 17. mai. I tillegg er det 24 som ikke er sikre på om de skal ut på jordet. 72 stykker sier at de ikke har planer om å drive våronn på nasjonaldagen.

Av de som er positivt innstilt, er det flere sier at det hender de tar et tak på ettermiddag eller kvelden om behovet er der. En del har også påpekt at det å vente er en luksus ikke alle bønder kan unne seg.

– Det er kort sesong i Norge, og det må kjøres når det er vær, mener en.

– Så ustabilt som været har vært de siste åra, er vi nødt til å drive med våronn uansett dato og tid, sier en annen.

– Våronnarbeidet blir styrt av været, ikke av kalender. Møkkvogna får stå i ro 16. og 17. mai, og jeg prøver så langt det lar seg gjøre å arbeide de stedene jeg er til minst mulig sjenanse for "vanlige" folk på hellig- og høytidsdager, av respekt for de rundt meg, er det en leser som har svart

Men slettes ikke alle lar nasjonaldagen hindre dem i å dra fram gjødselvogna.

– Jeg driver jord i Nordland. Her er det mye regn, så da jobber vi etter været, ikke dato. I morgen (17.mai) blir det møkkakjøring, svarer en.

Har ikke startet våronna ennå

I tillegg til de som har et klart standpunkt for eller imot våronnarbeid på 17. mai, er det 177 som mener at det avhenger av type arbeid som gjøres. Igjen er det selvsagt kjøring av husdyrgjødsel som blir særlig nevnt.

– Det er greit å vise litt respekt, som å ikke kjøre møkk. Vi trenger den støtten vi kan få fra folket.

– Hvis det er drittvær den 18. mai og utover, må man kjøre uansett for å bli ferdig. Det gjelder spesielt såing. Gjødselvogna kan stå den 17. mai!

Andre igjen har ikke en gang begynt å tenke på våronn.

– Nord-Norge, og sauebonde. Våronna starter ikke før om to-tre uker.

Det gjør i det minste spørsmålet enkelt.

Powered by Labrador CMS