Sauebøndene fikk størst nedgang i inntektene i fjor.

Kostnadene økte mer enn inntektene

Inntektene økte med fire prosent, kostnadene med seks prosent. Det viser tall fra Nibios driftsgransking.

Publisert

– Generelt økte kostnadene mer enn inntektene for mange i næringen. Økte priser pluss volum og øke i tilskudd var ikke nok til veie opp for at økningen i kostnader.

Kraftfôrprisen økte

Det sier seniorrådgiver og driftsgransker Torbjørn Haukås i NIBIO. Han har ansvaret for den årlige driftsgranskingen som analyserer tall fra knappe tusen bruk.

– På kostnadssiden gjorde fem prosents økning i kraftfôrprisen tydelig utslag på resultatene sammen med økte kostnader til maskinleie og leasing. Den samlede kostnadsøkningen var på seks prosent, inntektene økte med fire.

Sauebøndene ned 28 prosent

Dette var i snitt. For de enkelte driftsformene var nok forskjellene større. Mens fruktbøndene hadde et godt år i fjor med høye avlinger av god kvalitet, var sauebøndene preget av en dårlig grassesong og overproduksjon.

I følge tallene som ble lagt fram i dag var det, ikke overraskende kanskje, saueholdet som fikk den største nedgangen av alle driftsformene i fjor. I snitt bikket ikke sauebøndene mer enn 130 000 kroner i inntekt, noe som tilsvarer en nedgang på hele 28 prosent fra året før. Til sammenligning var gjennomsnittsinntekten i jordbruket 323 000 kroner.

Powered by Labrador CMS