Felleskjøpet: Så vårhvete!

Felleskjøpet frykter mangel i klasse 1 og 2.

Publisert

Grunnet tidlig tresking og perfekte forhold for å så høstkorn i fjor, ble det gjort nettopp det. På grunn av at kornkjøperne kun vil ha en bestemt mengde høsthvete (hovedsaklig klasse 4), vil mye av dette ikke gå til mat. Samtidig som det er store arealer med høsthvete er det tilsvarende mangel på areal for vårhvete.

I en melding som ble sendt ut mandag, maner markedsregulator Felleskjøpet bøndene til å så mest mulig vårhvete på det resterende arealet hvor det er realistisk å forvente matkvalitet. Det er meldt om mye overvintringsskader, og Felleskjøpet vil ha bøndene til å så igjen med vårhvete som går under klasse 1 og 2. Det vil si sorter som Bjarne, Mirakel og Rabagast.

- Det er sådd mye høsthvete foran årets sesong. Et stort areal av høsthvete går lett utover tilgangen av vårhvete. Lite vårhvete gir dårlig balanse mellom ulike kvaliteter som bakerne etterspør, og øker dermed behovet for import av mathvete. Det er derfor et rom for vårhvete, særlig av klasse 1 og 2, skriver fagsjef for markedsregulering i Felleskjøpet, Sindre Flø, på Felleskjøpets hjemmesider.

Relaterte artikler

Powered by Labrador CMS