Nærbilde av et egg som blir kjønnsidentifisert i respeggt.
Den nederlandske løsningen respeggt gjør det mulig å kjønnsbestemme egg.

Nortura starter kjønns­sortering av egg

Som første eggleverandør i Norden har Nortura investert i teknologi for kjønnssortering av rugeegg.

Publisert

Installeringen skjer allerede om få uker på rugeriet til Steinsland & Co på Bryne, der Nortura ble deleier i fjor. Målet er å etablere en ny standard for eggproduksjon i Norge.

– De siste årene har mange henvendt seg til oss, inkludert myndighetene, med spørsmål om når vi kan ta i bruk denne teknologien. Vårt svar har vært at vi ønsker å gå i gang med dette så fort teknologien er god nok til å tilby dette til hele det norske markedet. Vi er trygge på at vi er kommet dit nå, og er glade for at vi nå kan levere på etterspørselen, sier Tone Steinsland, daglig leder i rugeriet.

Kjønnsorteringen skal skje ved hjelp av det nederlandske systemet respeggt, som vant sølvmedalje under EuroTiers nyhetskåring i 2020.

Kjønnssorteringen skjer med hjelp av avansert teknologi på DNA-nivå. Gjennom en hormonanalyse av væske fra egget, kan man fastsette om embryoet er hann- eller hunnkjønn.

Dermed kan destrueringen av egg med hannembryo skje før kyllingen er utviklet og klekket ut, som har vært praksis fram til nå.

– Vi har lenge fulgt med på utviklingen av kjønnssortering i rugegget, og har jobbet målrettet for å være tidlig ute med å ta dette i bruk. Teknologien er nå robust nok, og vi ser frem til å kunne tilby egg fra denne produksjonsformen, sier Siw Dejligbjerg Steen, konserndirektør for hvitt kjøtt, egg og langtidsholdbart i Nortura.

Powered by Labrador CMS