Slik ser karusellen ut som skal skille eggene etter kjønn. Foto: Respeggt
Slik ser karusellen ut som skal skille eggene etter kjønn. Foto: Respeggt

Nå kan det bli slutt på kverning av hanekyllinger

En ny måte å sortere egg på kan gjøre det slutt på avlivingen av nyklekkede hanekylllinger.

Publisert

Sett ut fra både kvalitet og kostnader er hønseraser som blir brukt i eggproduksjon ikke spesielt egnet til produksjon av slaktekylling. Det har ført til at hanekyllinger i eggleggende raser ikke blir alet opp, men i stedet blir avlivet ved klekking.

Nye metoder

Det opprører mange. Mediene skriver nesten årlig om det, nå sist Nationen i går, dyrevernere raser over det, og politikere vil ikke ha det. Og nå kan det bli en slutt på det.

Et alternativ til avliving av nyklekkede hanekyllinger er nemlig å fastslå kjønnet i god tid før klekking. Respeggt har i dag et system, Seleggt Acus, som kan teste dette ved å måle hormoner i en væske som trekkes ut ved hjelp av en sprøyte på dag åtte eller dag ni. Denne prosessen er imidlertid bare delvis automatisk, og systemet klarer ikke mer enn 600 egg i timen. Det er også en fare for at sprøytespissen kan skade membranen og dermed redusere klekkeprosenten.

Slik behøver det ikke være lenger.

Prisvinnende løsning

Respeggt har nå utviklet Seleggt Circulus. I dette helautomatiske system blir væsken testet kontaktløst. Ettersom det nå ikke er noen sprøytespisser som skal renses, bruker system nå kun ett sekund per egg. Samtidig er det ingen sprøyte som kan skade egget og klekkeprosenten. Det gir en kapasitet på 3600 egg i timen, en seksdobling fra det tidligere systemet.

Innovasjonen sikret Respeggt en sølvmedalje under EuroTiers nyhetskåring.

Les mer fra EuroTier: Kudass vant gullmedalje

Powered by Labrador CMS