Roy Andersen og Åse-Marit Thorbjørnsrud står bak bringebærsuksessen i Drøbak. Foto: Kristin Bay

Bringebærlandet er først ute med bringebærvin

Bringebærlandet i Drøbak er de første bringebærprodusentene i landet som lager vin av bæra. Nå har de fått Bedriftsutviklingsprisen i landbruket i Akershus.

Publisert

I år har ekteparet Roy Andersen og Åse-Marit Thorbjørnsrud på Østre Torp i Drøbak lansert nyhetene Isvin og Musserende vin av bringebær, forteller Mat- og landbruks og matdepartementet. Fra før av produserer de også dessertvin av bringebær og sågar bringebærmjød.

Skryt fra ministeren

På Østre Torp blir bringebæra solgt direkte fra garden. Det som ikke blir solgt som bær går til produksjon av vin.

- Bringebærlandet er et godt eksempel på den spennende utviklingen som skjer innen norsk landbruk i dag. Vi heier på bedrifter som tør å tenke nytt og som har full utnyttelse og bærekraft som en viktig del av virksomheten, sier  Olaug Bollestad, landbruks- og matminister, om Bringebærlandet.

Mye arbeid ligger bak

- Å få BU-prisen er en påskjønnelse for arbeidet vi har gjort og inspirerer oss til å satse videre og vokse, sier Roy Andersen, daglig leder i Bringebærlandet.

Ekteparet på Østre Torp startet å lage bringebærvin i 2016 og er de første i Norge som utnytter bringebærene til å lage vin. De forteller at det har vært et dristig prosjekt og at de har lært mye underveis i prosessen. Men takket været god hjelp fra naboer og venner har det lykkes med å lage viner som folk liker.

Verdensnyhet

To av årets viner, Isvin og Musserende, kan skilte med å være de første av sitt slag i verden. Mottakelsen av bringebærvinen har vært overveldende, ifølge ekteparet, og har vært med på å øke inntjeninga på garden både gjennom et økt gardsutsalg og salg til restauranter.

På Østre Torp er det montert solcelleanlegg på låvetaket og alt glass, plast og papir blir gjenvunnet. Det brukes minimalt med sprøytemidler og alt ugras fjernes for hand. Luktfeller og fuglekasser brukes for å begrense insektskader.

Les mer om produksjonen på bringebærlandet.no

Powered by Labrador CMS