Bringebær
Bringebær

Dyrker bringebær i veksthus

I Rogaland blir avdanka tomatveksthus nå tatt i bruk som voksested for bringebær til friskkonsum.

Publisert

Dersom bringebærene trekker innomhus, kan dyrkerne forsyne nordmenn med friske bær store deler av året. Foto: colourbox.com

Dyrker du bringebær i veksthus som ikke lenger duger til tomatproduksjon, kan du få norske bær ut på markedet allerede i mai-juni, når bærsalget er stort, skriver Bioforsk. Rogaland med sin korte vinter og lange vår, bør ha gode forutsetninger for å lykkes med «helårsproduksjon» av bringebær. Mange er allerede tatt i bruk tunneler til slik produksjon.

Bringebær trenger varme og omsorg

Dyrking av bringebær til friskkonsum startet i det små i Norge for ti år siden. Men forbruket er skutt i været og for to år siden ble importen større enn den norske produksjonen. Nå går bringebærdyrkerne sammen med jordbærprodusentene og forskere fra Bioforsk i forsøket på å gjenerobre hele dette markedet og forsyne bærglade nordmenn med bringebær hele året. Det åpner for kreative løsninger som det å dyrke bringebær i litt tilårskomne veksthus eller andre innretninger som holder på varmen og beskytter mot vær og vind.

Norge en bringebær-stormakt?

I og med at de norske produsentene bor tett på forbrukerne, kan de framelske smak og kvalitet, mens de utenlandske produsentene må satse på holdbare bær som tåler lang transport før de kan puttes i munnen.

Grunnet den gode, norske kvaliteten og hygienen gjør at kvalitetssjef Jens Strøm i Bama også ser muligheten til å eksportere norske bringebær og syltetøy til andre land. Skulle så bli tilfelle, vil vi få en ny vekstnæring i Norge.

Powered by Labrador CMS