Rødkløver, fermentert ved hjelp av mjølkesyrebakterier, har en dokumentert effekt mot beinskjørhet. Foto: colourbox.com

Rødkløver – nå også mot beinskjørhet!

Rødkløver i grasblandinga er en kjent sak, men at den også kan brukes mot beinskjørhet hos kvinner, er ny for oss.

Publisert

Rødkløver har samme effekt som østrogen når det gjelder å motstå nedbryting av skjelettet, forklarer førsteamanuensis Per Bendix Jeppesen ved Institut for Klinisk Medicin ved Aarhus Universitet i Danmark, som er mannen bak studien.

– Behandlingen er banebrytende, for vi kan nå behandle beinskjørhet uten å bruke farlige østrogener som medfører en betydelig økt risiko for kreft, og som også har andre bivirkninger, forteller han til forskning.no, som bringer nyheten.

Holder på beinmassen

De danske forskerne har testet behandlinga på 78 kvinner med begynnende beinskjørhet, og som var gjennom overgangsalderen. Halvparten av gruppa fikk 60 milliliter fermentert rødkløverekstrakt, men de andre bare fikk placebo.

Etter tolv måneder ble knokkeltettheten i rygg og hofter målt ved skanning. De som fikk narremedisinen hadde mistet ca. fem prosent av beinmassen, mens de som hadde fått fermentert kløver, ikke hadde mistet noe særlig. De hadde ikke tapt mer enn det som er vanlig for kvinner i den alderen. Jeppesen forteller at de uten kløvertilskudd, hadde mistet tre ganger så mye av beinmassen.

Effekt på menn også?

I dag er det fullt mulig å få kjøpt fermentert rødkløver for å forebygge mot begynnende beinskjørhet (skal i følge forskerne også redusere hyppigheten av hetetoktene under overgangsalderen).

Det er fortsatt uklart om rødkløveren, som er fermentert med mjølkesyrebakterier, også har den samme effekten på menn. Jeppesen utelukker ikke at de i framtida vil foreta liknende forsøk på menn for å få svar på spørsmålet.

Powered by Labrador CMS