Bedre Gardsdrift 2/2020 er ute nå

Stor test av skålharver, langtidstest av John Deere 7R og flere gardsreportasjer – alt dette og mer til kan du lese om i siste utgave av Bedre Gardsdrift som er ute nå.

Bedre Gardsdrift 2/2020 er på vei ut til abonnentene. Dette kan du lese om i bladet:

Leder:

En likegyldig bedriftseier
«Har samvirket utspilt sin rolle? Er de som styrer samvirkebedriftene mest opptatt av å mele sin egen kake? Eller har bonden sviktet i rollen som bedriftseier?»

Småmiks

Flere sider med bransje- og produktnyheter.

Hengermarkedet heles
2019 ga oppgang i hengermarkedet etter tørkeåret 2018. Norske produkter preger pallen.

Fortsatt lav bruktimport
I fjor ble det importert enda litt færre brukttraktorer til Norge enn året før. Det kommer etter et fall på nesten 40 prosent i 2018.

Småsmart

1000-liter ble kalvehytte
TRØNDELAG/TRONDHEIM: Sissel Langørgen bygde om til løsdriftsfjøs for et par år siden, men kalvene får fortsatt stå ute i hjemmelagde kalvehytter.

Skyveport i gavlen
VIKEN/SKIPTVET: Tor Jacob Solberg har fikset seg en noe spesiell skyveport for å ikke miste takhøyde i porten på tilbygget.

Test

Langtidstest: JD 7270R
7R-serien fra John Deere ble lansert i 2011 og oppgradert i 2013. Profi har langtidstestet John Deere 7270R med 270hk siden 2015. Den har gått 3600 timer hos en tysk maskinstasjon.

Redskap

Slutt for sprederplata?
Over store deler av Europa snakkes det om et forbud mot gjødselspreding med sprederplate. Et forbud vil trolig tre i kraft i EU i 2025, og Norge følger nok etter.

Doffen har ikke daua
ROGALAND/KLEPP: Moi og Doff X fyller begge runde tall i 2020, og ser lyst på framtida til tross for store forandringer de siste åra.

Kraftigere batterisag
Husqvarna kommer nå med ei batterisag som tilsvarer ei 40 kubikks bensinsag. Det største batteriet skal holde like lenge som en tank bensin ved samme bruk.

Helgarderer med Strip-Till
VIKEN/INDRE ØSTFOLD: Tore-Martin Kjølberg i Trøgstad gjør seg klar for sin sjette våronn med Väderstad Spirit. Han angrer ikke på at han krysset av for Strip-Till-labber i utstyrslista.

Presisjonsjordbruk

En nøyaktig nederlender
Jacob van den Borne har brukt nærmere fem millioner kroner på presisjonsutstyr siden han startet som gardbruker på nittitallet. Han er regnet blant de fremste i Europa på presisjonslandbruk.

Mitt verksted

En viktig samlingsplass
INNLANDET/SØR-ODAL: Verkstedet til John Henrik Gjørven skal være ryddig, funksjonelt og trivelig. Det er ikke bare maskinene som får en pust i bakken her, også det sosiale får en oppfriskning i kaffekroken.

Vedlikehold

Få et enklere kjettingliv
Mange har kjettinger til traktoren, men kvier seg for å sette dem på. Her er noen kjettingtips som forhåpentligvis gjør det lettere for deg.

Husk hengeren
Skal du ut og kjøre på is eller snødekte veier, er det krav om kjetting på hengeren også.

HMS

Har du fått sertifisert løfteutstyret?
Visste du at løfteutstyr som løftestropper, løftekjetting og talje skal gjennom en årlig sertifisering?

BG tester: Skålharver

Skål for skålharva
Mye har skjedd siden Kvernelands skålsvans rullet ut fra fabrikken. Vi har testet seks mer moderne harver. Noen imponerer, andre skuffer.

Vi har testet:

  • He-Va Disc-Roller Contour
  • Amazone Catros
  • Väderstad Carrier
  • Lemken Heliodor
  • Pöttinger Terradisc
  • Unia Ares

Gode råd ved høstharving
Høstharving bør utføres til normal tid for høstpløying eller litt tidligere. Dette er seinere enn tradisjonell stubbharving, men det er viktig at jorda ikke er for fuktig.

Bygg

Robotfjøs for 20 kyr
VESTLAND/VOSS: Sondre Århus har bygd et fjøs som er tilpasset jorda han rår over. Er det liv laga å bygge for 20 kyr og melkerobot?

Bygger med tre og idealisme
VESTLAND/VOSS: Idealisme er kanskje den viktigste byggeklossen i det nye sauefjøset på Tveito gard. Vilkårene i sauenæringen er ikke de beste, men det er sauebonde David Tveito vil være.

Bondejuss

Odelsrett gikk tapt
En sønn mistet løsningsretten fordi han engasjerte seg for sterkt i å gjennomføre farens siste vilje.

Klare tidsfrister for byggesaker
Kommunene har klare grenser for hvor lang tid de har til å behandle byggesaker. Saksbehandlerne kan ikke ruge på saken i det uendelige.

Veteranen

Ferguson-Brown modell A
Lars-Kristian Kjølberg fra Trøgstad har låven full av traktorer fra Ferguson, Massey Harris og alle andre merker som nå går under Massey Ferguson. Han kjenner til store deler av historien bak de aller fleste traktorene han har og er lidenskapelig opptatt av traktorene sine. Kronen på verket kom nylig på plass. En Fergsuon-Brown modell A er en Fergusonsamlers våte drøm.

Bedre Gardsdrift

Bedre Gardsdrift kommer ut ti ganger i året, og er Norges eneste frittstående landbruksfagblad. Vi fokuserer på teknikk, økonomi og vedlikehold, og har reportasjer fra hele landet. Årlig har vi minst 30 sider traktortester og 25 sider gardsanalyser.

Vil du bli bedre kjent med bladet?

Bestill abonnement

Last ned bladet elektronisk

Her får du et innblikk i hva vi skriver om

Powered by Labrador CMS