Krone firkantpresse i gang med å presse halm på et jorde i Akershus.
Vi vet det går firkantpresser i halmpressing i Norge, men vi har ikke fått nye priser på leiekjøring med dem på flere år.

Maskinleieprislista har blitt noe slankere

Årets maskinleieprisliste inneholder snaut 50 maskiner eller arbeidsoperasjoner færre enn i fjor.

Publisert

Dette kuttet gjør vi rett og slett fordi vi ikke har tilstrekkelig tallgrunnlag til å sette disse prisene. Det er gjerne både to og tre år siden vi fikk inn oppdaterte priser på den bestemte maskinen eller operasjonen. Med tanke på prisutviklingen vi har sett ellers de siste årene, kan vi ikke med god samvittighet sette en anbefalt pris.

Endring i tiden

Flere av operasjonene som nå er fjernet er nok uansett av utdøende art. Enten hører de til en dyrkningsteknikk som ikke lengre praktiseres, eller redskapen er av en størrelse som ikke lengre er særlig utbredt. 

Kuttene er i all hovedsak gjort under kategorien sololeie, altså ren maskinleie, uten fører og drivstoff. Vi har da også i lengre tid advart om at denne kategorien står i fare for å bli kraftig redusert på grunn av mangel på oppdaterte priser.

Du kan påvirke

Samtidig som tidens tann har satt en stopper for videreføring av enkelte av prisene, er vi overbevist om at noen priser fortsatt har livets rett selv om det enkelte år ikke kommer nye priser inn. Et eksempel på dette er halmpressing i store firkantbunter. Det er såpass lenge siden vi fikk inn nye priser på denne tjenesten at vi i år motvillig har valgt å fjerne den. Store firkantbunter er riktignok ikke særlig utbredt, men vi vet at det fortsatt går slike presser i Norge. Tar du på deg slik pressing for andre, enten det bare er til en nabo eller to, vil vi gjerne høre fra deg.

Og vi vil understreke at om du driver med noen form for leiekjøring eller utleie av maskiner, store som små, vil vi gjerne ha med alt dette i neste års liste. Vi er avhengige av å få inn priser fra dere for å kunne utarbeide prislista.

Gamle priser tilgjengelig på nett

Vi vil også minne om at du som abonnent har tilgang til alle tidligere utgaver av Bedre Gardsdrift digitalt. Savner du en pris og lurer på hva prisnivået på den var tidligere, kan du alltids slå opp i tidligere utgaver av maskinleieprislista om du ønsker å ha et utgangspunkt å beregne ny pris fra. I alle nyere årganger finner du Maskinleieprislista hvert år i BG nr. 3.

 

Powered by Labrador CMS