Utviklingssjef Ali Kullukcu i Basak.

- Vi har mer på gang

Vi har tatt en prat med utviklingssjef Ali Kullukcu om de videre planene for det tyrkiske traktormerket Basak, en av kandidatene til Beste flerbrukstraktor i årets Tractor of the Year.

Publisert

Utviklingssjef Ali Kullukcu jobbet 19 år hos den tyrkiske lisensfabrikken til Massey Ferguson før han byttet til Basak i 2012.

Ali Kullukcu forteller at Basak 5120 er den første modellen de har utviklet for å tekkes kresne vesteuropeere. Han mener den nye modellen har et riktig utstyrsnivå, men i tillegg til hyttefjæring kommer det snart en mulighet til å velge den fjærende framaksel fra Carraro. Valget på motorfronten var motivert av at Deutz kan tilby et stort spekter av motorstørrelser.

160 hestekrefter

I framtida har Basak planer om å tilby flere modeller. Ifølge Kullukco har de nå en firesylindra traktor med 160 hestekrefter på tegnebrettet.

Det står Basak på panseret, men kjennere vil lett kunne avsløre at dette minner mye om eldre modeller fra Steyr. Disse enkle traktorene blir ikke importert til Europa.

Senere vil de enkleste modellene beregnet på utviklingslandene bli utstyrt med motorer fra Perkins etter hvert som avgasskravene i steg 5 trer i kraft også der. Spesielt afrikanerne har en forkjærlighet for Perkins fra gammelt av, forteller han.

Vil inn på det vestlige markedet

Det foregår også forhandlinger om samarbeid med en av de store aktørene for å komme skikkelig inn på markedet i Vesten. Foreløpig vil ikke Kullukcu ut med hvem det er, men hvis avtalen går i boks, vil traktorene fra Basak bli solgt i en annen farge i Vest-Europa i framtida.

Enn så lenge produserer den tyrkiske fabrikken 5000 traktorer i året. Det er ikke all verden med tanke på at bare hjemmemarkedet omsetter 65 000 nye traktorer hvert år.

Powered by Labrador CMS