Studenter ved AHO. Privat foto

Studenter etterlyser bondeproblemer

Designstudenter ved AHO jakter på utfordringer i bondehverdagen som kan gjøres lettere med autonome maskiner.

Publisert

Hvordan ser jordbruket ut i framtiden? Dette er spørsmålet studenter ved Arkitektur- og Designhøyskolen i Oslo (AHO) står ovenfor når de nå jobber med å utvikle autonome løsninger for norske gardsdrifter.

Vil gjøre hverdagen lettere

– Vi så et potensiale i landbruket. Det er mye i landbruket som er dyrt og som krever mye ressurser og hvor autonome maskiner kan gjøre det lettere for bonden, både økonomisk og tidsmessig, forteller Erlend Grimeland.

Han er en av studentene i teamet som jobber med autonomi rettet mot landbruket.

– Vårt perspektiv er at det skal være brukervennlig for bonden. Vi tar ikke for oss en sensor eller lignende og prøve å tenke nye måter å bruke den på. Vi tar istedet utgangspunkt i de utfordringer bonden har og ser på hvordan vi kan løse dem.

Verdiskapning

Det er som et ledd i utdanningen at studentene skal jobbe med autonomi. Autonom teknologi er maskiner som kan løse oppgaver på egenhånd. Det det kan være automatiske systemer, hjelpemidler, sensorer og måleapparater. Med andre ord løsninger som gagner både bonden, miljøet og lommeboka. Områder som allerede er i søkelyset er bla. jordforpakning, oppsyn av jorder og husdyrhold.

– Vi håper å komme fram til en løsning som kan bidra til å skape verdi for bonden, bedrifter og landbruket som helhet, sier Grimeland.

Har du et problem - eller en idé?

Nå frir de til Bedre Gardsdrifts lesere. Har du et problem i hverdagen som du tror kunne vært løst bedre med roboter eller andre autonome maskiner, er dette kanskje sjansen din til å få satt ideen ut i praksis.

– Vi er interessert i små og store utfordringer i en bondes arbeidshverdag. Ta gjerne kontakt per e-post eller telefon, oppfordrer studentene.

Studentene tar imot ideer på e-post: hanna.øfsti@stud.aho.no eller telefon: 97470406.

Powered by Labrador CMS