Eldre tresker i drift på jordet i økologisk dyrket kornåker.
Mindre og lettere maskiner vil pakke mindre enn tyngre maskiner.

Slik beregner du risikoen for pakkeskader selv

Skader jeg jorda om jeg kjører utpå nå, med dette utstyret? Svaret er bare noen tastetrykk unna.

Publisert

Vi vet alle at tunge traktorer og selvgående maskiner kan føre til alvorlige pakkeskader om du kjører ut før jorda er lagelig. Men hvordan vet du når det er fare på ferde? Og hvor stor forskjell blir det i skadepotensialet om du endrer dekktrykket?

Nettside for beregning av pakkeskader

Svaret kan du kjapt og enkelt finne på nettstedet terranimo.dk. Nettsiden er utarbeidet av landbruksavdelingen ved Aarhus Universitet.

Den gir deg tilgang på en terramekanisk modell som beregner risiko for jordpakking ved kjøring på jorda. Om du ikke allerede har tatt i bruk nettsiden, anbefaler vi at du tar en titt på den nå.

Tar hensyn til norske forhold

Fra forsiden kan du gå inn på Terranimo Norway, som beregner pakkeskader ut fra norske jordsmonn. Her har du mulighet til å legge inn egne data om utstyret du bruker, enten det er traktor med redskap eller selvgående maskiner.

Du kan legge inn dekktype, lufttrykk og hjullast, og du vil samtidig få opp anbefalt lufttrykk i dekk. I tillegg skal du legge inn jordsmonnet der du skal kjøre samt om jorda er tørr, fuktig eller våt.

Hold deg i den grønne sona

Ut fra dette sammenligner modellen jordstyrken og belastningen og gir deg en indikasjon på om arbeidet vil medføre pakkeskader eller ei.

Du vil få opp en illustrasjon som viser grønne, gule og røde felt, med en svart kurve som viser spenningen i jorda. Målet er å holde den svarte kurven innenfor det grønne feltet og for all del unngå det røde feltet.

Powered by Labrador CMS