Sverdtupp
Sverdtupp

Vedlikehold av motorsagsverd

Her viser vi noen tips om vedlikehold av motorsagsverdet og drivhjul.

Publisert

Fil bort grader på kantene

For hver 30.-40. arbeidstime bør du ta sverdet av saga og sjekke det nøye. Du bør gjøre det enda oftere hvis det er mye sand og forurensninger i virket.

Etterhvert danner det seg grader, eller «skjegg», langs kantene av sverdet. Fil bort disse gradene med en flatfil i 45 graders vinkel. Denne jobben kan du også gjøre med en vinkelsliper med en lamellskive, altså en skive som består av lag på lag med slipepapir.

Snu sverdet

På undersida av sverdet danner det seg ei grop rett bak sverdtrinsa. Dette skjer fordi kjedet slår hardt mot sverdet der det forlater trinsa. Slitasjen blir verre hvis du kjører mye med for slakt kjede.

For å jevne ut slitasjen på sverdet bør du snu det regelmessig, for eksempel annenhver dag. Da vil du fordele denne slitasjen på begge sider.

Kjedet skal være så stramt at det legger seg opp til undersida av sverdet helt av seg selv. Henger kjedet løst og fritt midt under sverdet, er det for slakt. Ikke juster kjedestramminga når kjedet er glovarmt. Kjedet forlenges når det varmes opp og vil derfor bli altfor stramt når det er avkjølt.

Rens sporet

Hvis du har tatt av kjedet, pass på å skrape skitten ut av sporet i sverdet. Husk på å skrape bakover, slik at du drar forurensningene vekk fra trinsa på sverdtuppen. Dette er viktig etter at du har filt kantene på sverdet, så du ikke drar filespon mot lageret i trinsa.

Rens også oljekanalen, et lite hull på venstre sida av sverdet bak ved innfestinga.

Når sverdet er løsnet, sjekker du også bredden på sporet i sverdet. Sammenlign med et nytt sverd. Hvis sporet er for slitt og V-formet, vil kjedet kunne bikke eller velte i skåret. Da slutter plutselig kjedet å skjære noen centimeter nedi stokken. Du må da skifte sverdet.

Sjekk drivhjulet

Bildet viser et nytt drivhjul til venstre og et utslitt drivhjul til høyre. Sett ikke et nytt kjede på et utslitt drivhjul. Det vil øke slitasjen på både kjedet og drivhjulet.

En fornuftig løsning er å ha tre-fire kjeder som du bytter på å bruke slik at du fordeler slitasjen jevnt. Når alle kjedene er utslitt, kan du skifte både sverdet og drivhjulet.

I hver utgave av Bedre Gardsdrift finner du tips og råd om vedlikehold. Denne saken er en del av en større artikkel om vedlikehold av motorsag, som har stått på trykk i bladet for noen år siden.

Relaterte artikler

Powered by Labrador CMS