AsbjørnBørsheimHakastadsiderFotoUlvikFruktogCideri

Kan han omsider skåle?

Eplebonde Asbjørn Børsheim i Ulvik hilser det nye regelverket, som åpner for salg av sterksider direkte fra garden hans, velkommen.

Publisert

Asbjørn Børsheim og kona har i noen år solgt sider som inneholder under 4,7 prosent alkohol, noe som gjør at turistene kan kjøpe den med hjem.

Garden til Asbjørn Børsheim, Hakastad, er én av tre garder i den såkalte Frukt- og Siderruta i Ulvik som tar imot besøk og som lar de besøkende smake på «varene». Mange vil gjerne kjøpe sterksideren hans med hjem, men det har ikke vært mulig i og med at denne har en alkoholprosent som overstiger 4,7 prosent. Da må de pent troppe opp på vinmonopolet.

-Jeg har opplevd å måtte sende mange besøkende tomhendt hjem, forteller Asbjørn, som de siste årene har lagd en svakvariant av sideren som akkurat har krøpet under den lovbestemte prosenten. Nå kan det bli vei i vellinga.

Strider ikke mot EØS-avtalen

Denne uka sender regjeringen ut et høringsforslag som åpner for gardssalg av alkoholholdige drikker mellom 4,7 og 22 prosent alkohol. I tillegg til sider dreier det seg om andre drikker som ikke er øl, druebasert vin eller brennevin. Mjød er et annet eksempel. Verken mjød eller sider inngår i EØS-avtalen, og det er dette «smutthullet» som nå gjør det mulig for regjeringen å åpne for salg av alkoholholdige drikker direkte fra produsent etter at Mat- og landbruksdepartementet, samt Helse- og omsorgsdepartementet har gjort grundige undersøkelser.

En integrert del av drifta

I høringsnotatet blir det understreket sterkt at tilvirkningen av den alkoholholdige drikken skal skje som en naturlig del av stedets «helhetlige karakter og tilbud». Maks årlig salg fra hvert produksjonssted kan ikke overstige 20 000 liter og salget skal skje i samme tidsrom som utikkene selger alkohol under 4,7 prosent.

En gang etter nyttår?

Landbruks- og matminister Sylvi Listhaug tror ikke at denne endringen i alkohollovgivningen vil medføre et større alkoholforbruk i befolkningen. Hun mener bestemt også at et flertall på Stortinget vil bifallet forslaget. Høringsfristen er satt til 22. september. Ministeren sier til Aftenposten at dette er en sak som har høy prioritet og at man der-i-gården ikke vil bruke mye tid på lovforslaget etter at høringsfristen er ute. Hun regner likevel ikke med at ting er på stell før etter nyttår.

Relaterte artikler

    Powered by Labrador CMS