Grasmøte Asgeir Pollestad Erling Søyland

Ikke helsvart tross fôrkrise

Mer enn 300 jærbønder var på plass da det i går ble holdt stormøte om fôrkrisa i Rogaland. Det er fortsatt håp, sjøl om mange kjører våronn istedet for slått.

Publisert

Mer enn 300 personer var samlet for å få råd og veiledning i forbindelse med fôrkrisa på Jæren.

Tall fra Tine rådgiving og kommunene på Jæren viser at årets førsteslått i Rogaland blir ca. 66 % av normalen, med store variasjoner både regionalt og mellom enkelte bruk. Verst stilt er Nord-Jæren, der førsteslåtten anslås til halvparten av normalen. Haugalandet og Ryfylker har en avlingsreduksjon på "bare" 25 prosent.

Flere bønder har forsøkt seg med direktesåing på ødelagt eng, både en og to ganger uten suksess. Disse har derfor sett seg nødt til å pløye opp og så på nytt. Enkelte bønder har sågar pløyd opp hele arealet.

Sjøl om det ser dårlig ut nå, er meldingen fra rådgiverne i Tine og Norsk Landbruksrågiving at det ikke er helsvart. Andre- og tredjeslåtten kan bli gode, og blir det mangel på grovfôr kan det kompenseres med økt bruk av kraftfôr. FKRA vil også produsere kraftfôr med ekstra struktur for å kompensere for bortfallet av surfôr. Og hvis du må kjøpe grovfôr, så sørg for all del å vite hva du faktisk betaler for. En billig rundball med 20 % ts. transportert fra Østlandet til Vestlandet blir fort dyr.

Harlad Volden i Tine oppfordret bøndene til å ikke forhaste seg, men tenke alternative løsninger utifra hva som blir det endelige resultatet til høsten. Han oppfordret sterkt om å bruke rådgiverne aktivt og deres verktøy med tanke på alternative fôringststrategier.

Gras fra Østlandet

30 prosent av kornarealet på Østlandet er ennå ikke sådd. Volden oppfordrer derfor, i samarbeidet med Landbruksrågivinga, om å produsere fôr framfor korn.

- Hvis du ser at kornet ikke blir modent, bør det høstes som grøntfôr, presses i firkantballer og selges til Rogaland. Tine og Landbruksrådgivinga bidrar med å formidle kjøp og salg, opplyste Volden.

Strenge regler

Skal du søke om erstatning for overvintringsskader, skal den være levert senest 15. juni. I spesielle tilfeller kan det søkes senere, men det skal begrunnes. Selvrisikoen er 30 prosent. Har du mindre enn 30 prosent avlingsreduksjon trenger du derfor ikke ta deg bryet å søke. Som næringsdrivende forventes det også at du sjøl gjør deg kjent med regelverket.

Raigras

Det store stridstemaet på møtet var raigras. I 2011 fikk bønder med raigras redusert erstatningsutbetalingene med 30 prosent. Årsaken er at raisgras har dokumentert dårligere overvintringsevne. Tilhørerne mente en slik avkortning er urimelig, all den tid de over mange år er blitt rådet til å satse på raigras. Om det blir avkortning i år er ikke avgjort.

Erling Søyland, Per Ådne Skårlanf og Asgeir Pollestad står foran store utfordringer, men det er ikke helsvart.

Viktig og nyttig

De tre initiativtakerne til møtet; produsentlagsleder i Hå, Asgeir Pollestad, produsentlagsleder i Time Per Ådne Skårland og Erling Søyland i Til for bonden, mener antall tilhørere bekrefter viktigheten av informasjon omkring fôrkrisa. I en slik situasjon er det også viktig å få lettet på trykket, og snakke om problemene.

- Utgangspunktet for møtet var at vi hørte om folk begynte å slite på grunn av dette. Dermed tok vi kontakt med HMS-tjenesten, SR-bank, Fylkesmannen og Tine for å få til et informasjonsmøte, sier Skårland.

Powered by Labrador CMS