Penger
Penger

Store inntektstap for britiske bønder

Britiske bønder opplevde i snitt 32 prosent nedgang i inntektene i fjor. De sektorene som ble hardest rammet fikk inntekten halvert.

Publisert

For de aller fleste driftsformer falt de gjennomsnittlige inntektene i regnskapsåret 2012-2013 (det britiske regnskapsåret går fra mars til februar). Det viser en rapport fra National Statistics.

" Halvering for saueprodusenterInnen planteproduksjonen ble mindre og dårligere avlinger til en viss grad utlignet av høyere priser. Økningen i de totale kostnadene førte likevel til et fall i inntektene, med et gjennomsnittlig fall på 25 prosent for kornbøndene.

Hardest rammet ble likevel bønder med grasbaserte produksjoner, hvor de høye fôrkostnadene var hovedårsaken til de lave inntektene. For melkeprodusentene falt den gjennomsnittlige inntekten med hele 40 prosent, mens grasbasert kjøttproduksjon falt med mellom 33 og 48 prosent.

Bedre tider innen gris og kylling– Mange bønder vil merke det på bunnlinjen, enten det skyldtes lavere produksjon eller økte fôrkostnader, sier Phil Bicknell, sjefsøkonom hos National Farmers Union (NFU).

Unntaket er spesialiserte produksjoner av gris og kylling, hvor høyere kostnader til fôr ble motvirket av inntektene fra økt produksjon. Her ser man en åtte prosent økning i griseproduksjonen og en fordobling i kyllingproduksjonen.

Venter nytt vanskelig år– Vi skal heller ikke glemme at været i 2012 vil påvirke landbruket i 2013/2014. Jeg tenker da særlig på de uheldige følgene vi ser på årets innhøsting etter problemene vi hadde med såingen i fjor høst. Økonomisk vil nok dette bli enda et tøft år for en del i landbruket, sier Bicknell på NFUs nettside.

I tillegg til de vanskelige vekstforholdene, sank subsidiene med tolv prosent sammenlignet med året før som følge av at pundet styrket seg i forhold til euroen.

"

Relaterte artikler

Powered by Labrador CMS