Bondehender

Hver sjette bonde bruker utenlandsk arbeidshjelp

Rundt 17 prosent av norske gardbrukere bruker innleid, utenlandsk arbeidskraft, viser undersøkelse fra Bygdeforskning.

Publisert

Antall utenlandske arbeidstakere øker i norsk landbruk. Foto: colourbox.com

I 2011 var om lag 20 000 utenlandske arbeidere innom det norske landbruket. Disse sto for rundt 13 prosent av den totale arbeidsinnsatsen i næringa. Det viser seg også at varigheten på de utenlandske engasjementene blir stadig lengre. Følgelig øker også deres andel av den totale arbeidsinnsatsen.

Bygdeforskning har nylig avsluttet prosjektet «Arbeidsinnvandring til landbruket – arbeidskraftbehov, legitimitet og normalisering», finansiert av avtalepartene i jordbruket (JA). Med denne rapporten gir Bygdeforskning et anslag på omfanget av bruk av innleid utenlandsk arbeidskraft i landbruket, bøndenes holdninger til bruken av arbeidsinnvandrere i sin drift og planer knyttet til fremtidig bruk av innleid utenlandsk arbeidskraft.

Innslaget av arbeidsinnvandrere i norsk landbruk har hatt en jevn økning siden Bygdeforskning startet med undersøkelsen «Trender i norsk landbruk» tidlig på 2000-tallet. Etter en midlertidig oppbremsing i bruken av arbeidsinnvandrere rundt 2009-2010, ser det ut til at omfanget av bruk av innleid utenlandsk arbeidskraft igjen har skutt fart.

Powered by Labrador CMS