Hjertekompresjon

Flinkere med livredning på bygda?

Dersom du skulle falle om med hjertestans, har du større sjanse til å bli redda med livbergende førstehjelp hvis du bor på bygda enn i byen, skal vi tro svensk forsker.

Publisert

Det er vikitg å utøre livbergende førstehjelp inntil ambulansen ankommer.

Anneli Strömsöe har nettopp disputert ved Sahlgrenska akademin ved Göteborgs universitet. I sitt doktorgradsarbeid har hun funnet belegg for å hevde at det er mye mer vanlig at forbipasserende trår til med hjerte-/lungeredning når noen kollapser på landsbygda enn i byregioner, skriver forskning.no

Sjukebilen ti mil unna

Doktoranden er sjøl overraska over resultatet.

-Vi vet ikke hva det skyldes, men kanskje er det slik at folk på bygda veit at nærmeste ambulanse kan være ti mil unna. Da nytter det ikke å stå og tvinne tommeltotter mens du venter. Det er bare å trå til med munn-til-munn og hjertekompresjon! Vi hjelper da hverandre så godt vi kan, er parolen.

Best på glesbygden

Norrbotten i Nord-Sverige kommer best ut. Her ble det starta hjerte-/lungeredning i 80 prosent av tilfellene før sjukebilen kom. I de tettest befolkete områdene, som i Stockholm, var prosenten 65.

Strömsöe er rask med å tilføye at det ikke ble funnet noen forbindelse mellom det å overleve hjertestans og folketetthet.

Nasjonalt ansvar

Hvert år rammes 5000 svensker av hjertetans utenfor sjukehusene. I halvparten av tilfellene kommer ambulansen tidsnok til å foreta hjertekompresjon og munn-til-munn. Men sjøl da overlever bare ti prosent av pasientene. Til tross for at oddsene er lave, er de likevel dobbelt så gode som for ti år sida, konkluderer den nyslåtte doktor. Mye takket være et nasjonalt opplæringsprogram i hjerte-/lungeredning som ble starta på åtti-tallet. Over to millioner svensker har vært på kurs.

Powered by Labrador CMS