FKHolstad

FK tar i bruk ny metode for rensing av såfrø

Felleskjøpet Agri lanserer en ny og mer miljøvennlig metode for bekjemping av soppsykdommer som kan overføres med såkorn. Det nye anlegget ligger på Holstad i Ås kommune (bildet).

Publisert

Bildetekst her...

Metoden heter ThermoSeed og er utviklet av Lantmännen i Sverige. Den medfører store forbedringer av miljøet både for såkornets egen del, samt for bonde og forbruker. Metoden går i korthet ut på å tilføre såkornet varme og damp, slik at frøoverførte sjukdommer saneres samtidig som spireevnen beholdes. ThermoSeed har vist spesiell god effekt mot mykotoxinproduserende fusarium.

Kan benytte såkornresten

ThermoSeed, som erstatter store mengder kjemiske beisemidler med en fysisk og mer miljøvennlig metode, har like bra eller bedre effekt mot frøoverførte sjukdommer som dagens behandling. Det innebærer blant annet at vi slipper rester av spiresvakt såkorn som er beiset. Såkornresten kan brukes både til mat og fôr.

Flyter på luft og damp

En laboratorieprøve i forkant av behandlinga danner grunnlaget for en resept som sammen med databasert prosesstyring gir riktig innstilling av maskinene. Etter innveiing, forrens, tørking og finrens, går kornpartiet videre til ThermoSeed-behandlinga. Her vil et jevnt lag av korn flyte framover på luft og damp over en stor behandlingsflate (fluidbed) etterfulgt av tørking og kjøling før oppsekking.

Velkommen til åpning 1. februar

Anlegget åpnes offisielt 1. februar. Da er du velkommen til Holstad klokka 14 for omvisning. Hvis du har ekstra god tid den dagen, kan du også delta på et fagseminar som holdes i forkant at åpninga. Seminaret finner sted på Thon Hotell, Ski klokka 10.00 hvor representanter fra Felleskjøpet, Lantmännen og Incotec deltar.

Påmelding til: gro.stene@felleskjopet.no

eller telefon: 64 97 53 52/950 61 886

"
Powered by Labrador CMS