Det nye anlegget befinner seg ved Felleskjøpet Hostad.

Felleskjøpet tar i bruk ny metode for rensing av såfrø

Felleskjøpet Agri lanserer ThermoSeed, en ny og mer miljøvennlig metode for bekjemping av soppsykdommer som kan overføres med såkorn. Det nye anlegget ligger på Holstad i Ås kommune.

Publisert

Den nye metoden heter altså ThermoSeed, og den er utviklet av Lantmännen i Sverige. Den skal medføre store forbedringer av miljøet både for såkornets egen del, samt for bonde og forbruker. 

Metoden går i korthet ut på å tilføre såkornet varme og damp. På denne måten skal frøoverførte sykdommer saneres samtidig som spireevnen blir beholdt. ThermoSeed har vist spesiell god effekt mot mykotoksinproduserende fusarium.

Kan benytte såkornresten

ThermoSeed kan erstatte store mengder kjemiske beisemidler med en fysisk og mer miljøvennlig metode. Den skal likevel ha like bra, eller bedre, effekt mot sykdommer som blir overført med frø som dagens behandling. 

Det innebærer blant annet at vi kan slippe rester av spiresvakt såkorn som er beiset. Såkornresten kan dermed brukes både til mat og fôr.

Flyter på luft og damp

En laboratorieprøve i forkant av behandlinga danner grunnlaget for en resept som sammen med databasert prosesstyring gir riktig innstilling av maskinene. Etter innveiing, forrens, tørking og finrens, går kornpartiet videre til ThermoSeed-behandlinga. Her vil et jevnt lag av korn flyte framover på luft og damp over en stor behandlingsflate etterfulgt av tørking og kjøling før oppsekking.

Anlegget på Felleskjøpet Holstad åpnes offisielt 1. februar.

Powered by Labrador CMS