HavreNM
HavreNM

26 lag kniver i Havre-NM

26 lag deltar i Norgesmesterskapet i havredyrking. Fem lag dro i gang konkurransen på Ørsaker ved Sarpsborg 29. April.

Publisert

Tevlingsarenaen i Østfold er sådd til. Akershus, Hedmark og Trøndelag er like om hjørnet. Bildet er fra konkurransen i fjor.

Norgesmesterskapet i havredyrking arrangeres av Norsk Havreforening i fire fylker, i samarbeid med rådgivingsenheter i Norsk Landbruksrådgiving.

Førsteklasses utsikt til tevlinga

Det er forsøksfeltet til rådgiver Bjørn Inge Rostad i Norsk Landbruksrådgiving SørØst på Øsaker ved Sarpsborg som er arenaen I Østfold. Nærmeste nabo til konkurransefeltet, fagleder John Olav Aarum på Kalnes videregående skole, er påmeldt konkurransen med mottoet «Havre for helse». Studentene ved Kalnes sitter nærmest på VIP-tribunen med direkte utsikt til tevlingsfeltet. Slik kan de med egne øyne ser hvordan en skal dyrke havre på høyt nivå.

Så sant som det er sagt!

Erik Håkenby fra Halden leder et blanda studentlag fra Hvam videregående skole i Akershus med navnet Østfold/Hedmark Havredyrkerlag. Studentenes motto er: «Grenseløs havre».

Lokalpatrioten Toralf Hvidsten i Østfoldkorn i Sarpsborg satser på «Østfoldhavre for sunnhet».

Laget fra Fiskå Mølle i Moss, som er landets største avtaker av havre til havregryn her i landet, ledes av Glenn Snellingen med møllas eget slagord: «Godt gjort er bedre enn godt sagt».

Thermoseed for alle penga

Siste lag ut er fjorårets fylkesmester, Felleskjøpet Agri avd. Sarpsborg med coach Christine Johanne Borge. Hun og havredyrkerlaget i Felleskjøpet har lagt en snedig plan for å vinne kampen om å dyrke havre med størst mulig overskudd. Planen er ikke mer hemmelig enn at hun røper metodene: Gjødsle godt og å bruke såkorn som er varmebehandla med Thermoseed-systemet. Den dreper soppsmitte på såkornet uten kjemikalier og øker spireevnen, lyder reklamen.

Full våronn på alle fire feltene

– Våronna er generelt tidlig mange steder i år, og de fleste av lagene i Østfold har valgt havresorten Belinda, som gir god avling i gode år, sier Karstein Brøndbo, konkurransegeneralen i Norsk Havreforening. Han regner med at det ikke er mange dager før det også blir sådd havre på de tre øvrige konkurransefeltene: Hvam i Akershus, Branval i Hedmark og på Værnes i N-Trøndelag.

I fjor ble Braskereidfoss Kornsilo Norgesmester med nettopp Belinda på Blæstad, og i år stiller Braskereidfoss med to lag på Brandval.

(Kilde: Norsk Landbruksrådgiving)

Relaterte artikler

    Powered by Labrador CMS