ThermoSeed2
ThermoSeed2

ThermoSeed-anlegget på FK Holstad åpnet

Ordfører i Ås kommune, Johan Alnes, foretok åpningen av verdens største og mest moderne anlegg for å behandle såkorn med varme og fuktig luft framfor å beise det.  

Publisert

mange overvar åpninga av det nye ThermoSeed-anlegget i Ås. Ordfører Johan Alnes nummer tre fra venstre.

Felleskjøpet Agri har investert 17 millioner kroner i ThermoSeed-anlegget på Holstad, som er det andre i verden til å benytte den miljøvennlige teknologien for å bekjempe at plantesjukdommer overføres via såkornet. Først ute var Lantmännens anlegg i Skara i Sverige. Nordmennene har da også fått mye hjelp og bistand fra söta bror i prosjektperioden.

25 000 tonn årlig

Felleskjøpanlegget på Holstad er konstruert for å levere inntil 25 000 tonn ThermoSeed-behandlet såkorn i året. Volumet er i utgangspunktet ment å dekke Felleskjøpets såkornmarked på Østlandet, men anlegger er dimensjonert for å kunne klare av en økning i etterspørselen. Hver uke ventes 40 til 50 lastebiler inn på området for å hente såvare.

Sparer 50 000 liter beis

ThermoSeed-produksjonen i Ås medfører at 50 000 liter beisemidler kan sløyfes. Det tilsvarer hele 15 prosent av landets totale forbruk av soppmidler. Den nye metoden er like effektiv mot frøoverførte sjukdommene som kjemisk beis og reduserer dessuten risikoen for resistens.

Relaterte artikler

    Powered by Labrador CMS