sennepsplante

Sennep settes inn kampen mot potetcystenematode

NLR Sør-Trøndelag skal i gang med et forprosjekt der de skal se om sennepsplanter kan dyrkes i fylket. Studier fra andre land viser nemlig at noen typer av planta kan ha effekt i bekjemping av potetcystenematode (PCN).

Publisert

Enkelte arter av sennepsplanta har dokumentert effekt mo PCN. Foto: colourbox.com

Norsk Landbruksrådgiving Sør-Trøndelag har fått 348 000 kroner fra Regionalt Forskingsfond Midt-Norge til forprosjektet "Dyrking av sennepsplante som tiltak mot potetcystenematode (PCN) for å forbetre regional potetproduksjon".

Sennepsplanta blir pløyd ned

Potetcystenematode, både gul og hvit, finnes i store deler av landet. Det er få kjente og godkjente metoder i PCN-kampen i dag. Som sagt knytter det seg nå håp til at sennepsplante kan gjøre litt vei i vellinga. Sennepsplantene virker som såkalte biofumiganter (bekjemper jordbårne, sjukdomsframkallende mikroorganismer). Planta dyrkes vekselsvis med potet i PCN-infisert jord og blir pløyd ned i jorda etter vekstslutt.

Ørlandet base for prosjektet

Hovedoppgaven til forprosjektet blir å teste om sennepsplanta overhode kan dyrkes i Sør-Trøndelag. Flere arter skal prøves og basen for prosjektet er lagt til Storfosna i Ørland kommune. Målet er å få fram nok biomasse av sennepsplanta for å få effekt av den mot PCN.

Mange samarbeidspartnere

Prosjektet blir gjennomført i nært samarbeid med Ricardo Holgado ved Bioforsk Plantehelse, lokale potetprodusenter, Ørland/Bjugn landbrukskontor og Hoff SA. I tillegg er forprosjektet forankra i Grønn forskning i Midt-Norge.

(Kilde: Norsk Landbruksrådgiving)

Powered by Labrador CMS