Framside BG 1105
Framside BG 1105

BG 5/11: Frittgående høns

Familien Gudmestad på Nærbø har erstattet bur med aviar. Sjøl om de er godt fornøyd med bygg og løsning, er ikke alt blitt bedre med frittgående høns.

Publisert

Matkjedene og forbrukerne vil ha egg fra frittgående høns. Da må produsentene følge etter.

Bedre Gardsdrift nr. 5 er levert posten, og på vei til en postkasse nær deg. Framsida prydes av Tor Rune Gudmestad og noen av familiens høner. Familien Gudmestad er en av svært få rene eggprodusenter her i landet. Sist høst tok de i bruk et nytt hønsehus med 17 000 frittgående høns fordelt på to avdelinger.

- De store matkjedene snakker stadig oftere om frittgående høns i sinmarkedsføring. Sjøl om jeg mener miljøinnredning er en vel så god løsning både for dyr og folk, valgte vi derfor frittgående sier Tor Rune Gudmestad.

Andre smaksprøver fra BG 5/11:

Møll satt ut av skittent sex-spill

Vinbøndene i Penedes-regionen, sørvest for Barcelona, Spania, driver vintremøllen (Lobesia botrana) til vanvidd. Med falske kvinnelige duftstoffer forvirrer de hannmøllen, slik at den går bananas i sinelskovsjakt.

Nye traktorer fra Fendt og John deere

Du har allerede lest om dem på gardsdrift.no. På side 30 - 33 gir vi deg flere detaljer.

Utvidet garanti er bedre enn ingenting

Forbrukere har fem års garanti, men bonden er prisgitt det som står medliten skrift i kjøpekontrakta. Utvidet garanti er kjekk å ha, men gir deg ingen forbrukergaranti.

Rustbefengt møkkum

Pål Klomstad fra Kvam fikk ingen informasjon om forebyggende vedlikehold da han kjøpte og monterte stålkummen. Det førte til at veggen revna etter 12 år og ble ubrukelig.

Slik lages Bedre Gardsdrift

I vår serie Bedre Gardsdrift 30 år, forteller vi deg i ord og bilder hvordan Bedre Gardsdrift lages.

Aksjeku(rs)

Rossareds gård i Kungsbacka, Sverige, ble i 2009 omgjort til et aksjeselskap, Avan gård AB. Mjølkekyrne var likeglade, men for den daglige drifta har skifte av eierform betydd mye.

Dalen får fornyet tillitt

I vår brukerundersøkelse av vedmaskiner er vi kommer til sistemann, Dalen. Til tross for enkelte svakheter får Dalen stort sett gode skussmål fra brukerne.

Tørr vår for hvetebøndene

Våre tre Skandinaviske hvetebønder har hatt en tøff vår. Lite nedbør har fart hardt med høsthveten og i Danmark frykter de den dårligste avlinga på 30 år.

Skog og anlegg

Vi har besøkt de svenske messene SkogsElmia og Maskinexpo, og gir deg en rapport fra disse

Powered by Labrador CMS