kartoffel

Stygge norske poteter taper kampen om kundene

Norske poteter blir utkonkurrert av pene, velpleide utenlandske poteter. Står det virkelig så dårlig til med norsk potetporuksjon - eller er kundene blitt for kresne?

Publisert

Dette må være unntaket og ikke regelen. Foto: colourbox.com

`40 prosent av den norske potetproduksjonen ender opp som potetmjøl og sprit, skriver NRK Hedmark og Oppland på nettsida si i helga. De er enten for små, for store eller rett og slett for stygge.

Ligger våken om natta

– Stygge poteter smaker like godt som pene, men vi får ikke solgt dem. Fallhøyden økonomisk er stor og kan gi søvnløse netter. Jeg anbefaler ingen å satse på poteter i dag, sier Kjell Erik Kordal fra Hof i Grue. til NRK.

Potetbonden har satsen på Beate i år, sorten som det produseres mest av i Norge.

Sommeren da potetene sprakk

– Beate har dessverre lett for å bli misformet, men det kan ingen gjøre noe med. Vekstforholdene i sommer har også vært slike at mange av potetene har sprukket. Det er det heller ikke noe bøndene rår over, sier fagkonsulent Borghild Glorvigen i Norsk landbruksrådgivning.

Er kundene blitt for kresne?

Glorvigen mener norske kunder henger seg opp i ting som ikke betyr noe. For 20 år sida ble alle poteter solgt med jord og i store forpakninger. Nå skal potene være like, innbydende, vasket og pakket i små poser. Men naturgitte forhold gjør dette helt umulig, sier fagkonsulenten.

Lar seg ikke knekke

– Som potetprodusent merker jeg at råvareprisen står på stedet hvil, mens utgiftene øker i takt med samfunnet for øvrig. Kostnadene blir de samme enten potetene blir klasse 1 eller avrens. Økonomien i å produsere poteter er på veg ned, sier Kordal, som ikke har planer om å kaste inn handkledet.

– Til det har jeg investert fro mye i potetproduksjonen. Vi får håpe at utviklinga snur, er siste ord fra en dog optimistisk potetbonden på Hof i Grue.

Powered by Labrador CMS