plog1

Plogen i sentrum på Tomb

Plog og pløying var tema på fagdagen som ble arrangert på Tomb videregående skole og landbruksstudier onsdag. 130 frammøtte fikk høre den levende legenden Kjell Mangerud (bildet) dosere om riktig innstilling av plogen.

Publisert

Lektor Einar Østmo holder mikrofonen for en ivirg Kjell Mangerud med tommestokken nedi fåra.

Etter en teoretisk del og en omgang lapskaus, ble lærdommen omsatt i praktisk pløying på ett av skolens mange jorder.

Kan 40-åringene alt om plogen?

Tombs egen studentmasse utgjorde en stor del av deltakerne. Men vi noterte også en kontingent fra Kalnes videregående skole. Ellers merket vi oss et tungt innslag av eldre gardbrukere. 30- og 40-åringene glimret med sitt fravær, bortsette fra et par stykker som nylig hadde lagt om til økologisk, og som derfor måtte repetere kunnskapen om plogens fortreffelige egenskaper.

Eget kompetansesenter

– Besøkende helt fra Gudbrandsdalen deltar også, sa primus motor for fagdagen, lektor Einar Østmo. Han poengterer at det er Tomb kompetansesenter som står som arrangør av temadagen, og ikke Tomb videregående skole. Det er nemlig to atskilte enheter.

Fem vendeploger i aksjon

Det var meningen at fem plogleverandører skulle være på plass. Dessverre måtte Westreng maskinforretning på Bjørkelangen melde forfall med sin Agrolux plog. Men de frammøtte fikk se en Kuhn Vario Master 122 fra det lokale Eiksenteret, en Lemken Vario-Opal 7x fra Heen Landbruksservice, en Ecomat og en ES 85 fra Kvernland, presenterte av Felleskjøpet, samt Øvrums Varioflex fra Østfold traktor.

Øvrum et hakk dyrere

Gjennomsnittsprisen for de fire plogmerkene som ble presenterte var 150 – 160 000 kroner for en vendeplog utstyrt med fire skjær. Øvrum var ett unntak med sine 180 000 kroner. Det begrunnet representanten fra Østfold traktor med at solid, svensk stål koster.

Fagdag om kalv neste gang?

Sist år arrangerte kompetansesenteret et heldags klauvseminar. Neste på kjøreplanen er et kalveseminar. Og får Østmo dagene til å strekke til, blir det også en fagdag om lufttrykk og jordpakking.

Her er det Tombs egen vendeplog som skal stilles inn under 130 par årvåkne øyne.

Powered by Labrador CMS