golf1

Flere hole in one med hundkvein

En ny studie dokumenter at grasarten hundkvein takler snø, frost og skandinavisk ruskevær bedre enn andre arter på golfbanen.

Publisert

Blir hundkvein framtidas mest framtredende underalg på golfbanene? Foto: colourbox.com

Også tidligere sortsforsøk på Bioforsks forsøksfelt ved Apelsvoll og Landvik har vist at hundekvein har veldig bra overvintringsevne, og vinterskader er en stor utfordring i det skandinaviske klima. Golfklubbene må hvert år bruke store summer for å gå orden på graset før hordene av golfglade mennesker slippes løs på vårparten.

Nitrogen-gjerrig

– Hundekvein har flere fordeler sammenliknet med for eksempel krypkvein, som er den mest tradisjonelle arten for greener på golfbaner. Den er tett, har veldig fine blader, og krever mindre nitrogen og vann sammenliknet med krypkvein, forteller prosjektleder er forsker Tatsiana Espevig.

Hundekvein-prosjektet er nå inne i sitt siste år, og forskere fra USA, Canada og Skandinavia møttes denne sommeren til seminar i Finland for å diskutere funnene rundt hundekvein.

Inn med hundkvein og rødsvingel

Av Norges vel 170 golfbaner er det mindre enn ti baner som helt eller delvis benytter hundekvein. Foreløpig er krypkvein den mest populære grasarten på skandinaviske greener, men forskerne mener klubbene og deres greenkeepere heller bør satse på økt bruk av hundekvein, eventuelt i kombinasjon med rødsvingel. Dog gjenstår arbeid med å finne best mulig skjøtselsregime for denne arten. Hvis den ikke får optimale forhold vil det dannes mye filt, som er problematisk for vekstforholdene, skriver Bioforsk på hjemmesida si.

Utvandret til Amerika

Opprinnelig kommer hundekvein fra Nord-Europa, men i løpet av emigrasjonsperioden rundt forrige århundreskifte ble grasarten brakt til Nord-Amerika, der greenkeepere prøvde den ut – og likte hva de fant. Da gjødsling og plantevernmidler ble tatt i bruk for fullt, tok krypkvein igjen over tronen som den foretrukne gressarten på greenene.

Powered by Labrador CMS