aprikos1

Aprikos det nye eplet i vest?

SOGN: Aprikos kan bli den nye kulturen på Vestlandet etter positive tilbakemeldinger fra BAMA, som har tjuvsmakt på varene. Nå starter kommersiell prøveproduksjon i Lærdal.

Publisert

Se for deg aprikos-innhøsting i Sogn om noen år. Foto: colourbox.com

Da aprikos dyrkingsmessig passer fint sammen med moreller, er det naturlig at det innovative dyrkingsmiljøet i Lærdal gir seg i kast med prøveproduksjon, skriver Landbruks- og matdepartementet. Det er prosjektet ”Nye frukt- og bærvekstar” i Sogn og Fjordane som har funnet fram til aprikos som en mulig kommersiell slager.

Partnerprosjekt

Dyrkere tilknytta Lærdal Grønt og grossistleddet BAMA går sammen om prøvedyrkinga. Aprikosen blir planta ut på 10-12 dekar spredd på tre-fire felt.

Optimal oppvekst

Etableringa bygger på et gjennomarbeidet konsept hvor en sørger for at plantene får de best mulig naturgitte forhold og en kulturpraksis som gir optimale vilkår for den ”fremmede fuglen”. En slik metode har tidligere gitt gode resultat i Lærdal.

Mange gode hjelpere

I prosjektperioden er målet å finne fram til velfungerende dyrkingsteknikker og sikre et trygt og miljøvennlig plantevern. Njøs Næringsutvikling står sentralt i utviklingsarbeidet i tett samarbeid med Fylkesmannen og Norsk landbruksrådgiving i Sogn og Fjordane.

Powered by Labrador CMS