JF frontslåmaskin

Bilder Forum ku grasdemo

27. mai arrangerte Forum ku grasdemo på Nærbø. Nå kan du se bilder av maskinene som ble demonstrert i vårt bildegalleri.

Publisert

Torland Maskin, Eiksenteret, Traktor & landbruk, Thomas Wiig, Felleskjøpet RA, JG Maskinog A-K maskiner stilte med tilsammen 40 ekvipasjer på Forum kus grasdemonstrasjon 27. mai.

Front + slep er trenden

Claas, Pöttinger, Kuhn, Kverneland, Krone og JF stilte med slåmaskiner. Alle, med unntak av Claas, viste kombinasjonsløsninger med frontmontert og trepunktmontert eller slep i tillegg. Dette er en grei løsning for de som har traktor med frontkraftuttak og fronthydraulikk, og som ønsker ekstra kapsaitet i slåtten.

Om du skal velge slepslåmaskin eller trepunkt er i grunn smak og behag. Front + trepunkt er enklere på vendeteigen, men det oppstår lett striper i sving fordi frontslåmaskina får en mye større svingradius enn den bak. Dette problemet er mindre ved bruk av slepeslåmaskin, fordi det da er mulig å justere sporinga på slepeslåmaskina.

Sjøl om Claas ikke viste noen kombinasjonsløsning, stilte de i en egen klasse med sin Valtra Twin-Trac i kombinasjon med frontmontert slåmaskin fra Claas.

Når det gjelder kvaliteten på slåttearbeidet så var den jevn over bra, men ikke perfekt. Her gir vi mangelfull innstilling av maskinene og fuktig og tung gras skylda.

JF med monopol på slepesnitter

JF 1355 var den eneste slepesnitteren som ble vist på demonstrasjonen, og JF har i praksis monopol på denne type redskap. I Europa velger stadig flere sjølgående snitter framfor slepesnitter, hvilket betyr at markedet for slepesnittere er fallende.

I tillegg til JF, viste Claas og New Holland hver sin sjølgående snitter.

Lessevognene kommer

Claas, Kverneland, Krone, Pöttinger og Schuitmaker stilte med lessevogner. Salget av lessevogner er på vei oppover, både her i landet og ellers i Europa. Årsaken er at lessevogn krever en enklere logistikk enn finsnitter, og at lessevogn er noe mange bønder har mulighet til å kjøpe sjøl. Etterhvert har vognene fått skikkelig innmating, sjøl om det ikke så slik ut etter alle vognene som ble demonstrert. Flere av vognene hadde store problemer med å plukke opp alt graset, noe som ble forklart med at skårene var for breie og feil innstilling på vognene.

Store river

Av de seks rivene som ble demonstert, var alle to-rotors river, med ett unntak, Kverneland 9035. Kuhn sin rive har mekanisk drift, mens resten drives mekanisk.

For å unngå jord og sporer i graset, er det viktig at rivene har rett arbeidshøgde, og den kan variere fra jorde til jorde. Og siden de fleste av oss er litt late, bør du velge rive der arbeidshøgda på rotorene kan justeres fra førerhytta.

Pressene sleit

Kun et mindretall av pressene leverte perfekte baller uten trøbbel. Også her var tungt bløtt gras medvirkende årsak til at flere sleit. Enten ble traktoren kvalt, kammeret ble fylt skjevt, nettet fungerte ikke skikkelig eller plasten røk.

Se bilder fra demonstrasjonen i vårt bildegalleri.

"
Powered by Labrador CMS