Norske Landbrukstenester logo

Ny Landbruksvikarordning

Fra 2009 er det avløserlagene sitt ansvar å tilby en landsdekkende beredskapsordning ved sykdom/krise hos bonden. Men allerede nå overføres ansvaret fra kommunene til avløserlaget.

Publisert

Fra 1. januar er ansvaret for landbruksvikarvirksomheten overført fra kommunen til avløserlaget. 2008 blir et overgangsår der både kommunene og avløserlaget gis tilskudd. Fra 2009 er det avløserlagene som har det fulle og hele ansvaret, opplyser Norske Landbrukstenester i en pressemelding.

Ved det siste jordbruksoppgjøret ble det vedtatt å avvikle den kommunale landbruksvikar-virksomheten og innføre en ny ordning, administrert av avløserlagene.

Den nye ordningen skal sørge for at alle foretak, og i de kommuner som i dag ikke har eget tilbud, skal ha lik tilgang til en beredskapsordning ved sykdom/krise. Ordningen skal være landsdekkende og alle foretak som har rett på tilskudd under sykdom skal, så langt som mulig, få hjelp.

Landbruksvikarene vil bli rekruttert blant dagens kommunalt ansatte landbruksvikarer, samt nyrekruttering. Et stramt arbeidsmarked krever at landbruksvikarene gis konkurransedyktige lønns- og arbeidsvilkår. Det igjen krever stabil finansiering og at bøndene bruker landbruksvikarene slik at de blir sikret full sysselsetting.

Selv om det er avløserlagene som er satt til å administrere den nye ordningen, er det ikke knyttet noe krav til medlemskap får benytte ordningen. Det er avløserlaget som skal ha arbeidsgiveransvaret for landbruksvikaren og som står for fakturering av kostnadene til bonden. Det er få kommuner som i dag ikke er dekket av et avløserlag. I disse kommunene vil nærliggende avløserlag, i samråd med fylkesmannen gi et tilbud.

Avløserlagene i Norge lønner i dag ut ca. 40.000 avløsere for over 20.000 foretak. Årlig lønnsomsetting ligger på i overkant av 1 milliard, så lagene er godt forberedt på å administrere den nye ordningen, skriver Norske Landbrukstenester.

Powered by Labrador CMS