svein storihle

Svein Storihle er død

En av de største profilene i norsk landbruksmaskinbransje, mannen som var herr Lena Maskin personlig, er gått bort.

Publisert

Svein Storihle var en god blanding av de gamle maskinselgerne med sin egen, private forretning, og den moderne tida. Han hadde en allsidighet i evner og bredde i kunnskap som gjorde ham like godt skikket til å være administrerende direktør som traktorfører og redskapstester.

Søndag fikk han blodpropp og døde, 58 år gammel. Han gravlegges fra Hof kirke fredag.

Kjente egne redskaper

Svein Storihle var uten tvil godt likt blant bøndene han handlet med. Han trengte aldri å gå til sjefen for å få tillatelse til å gi en pris, og han hadde heller ikke noe behov for å ringe noen teknisk person på hovedkontoret for å forklare funksjonen til en maskin.

Han var en av svært få sjefer i maskinbransjen som kjente alle sine produkter så godt at han kunne svare på det aller meste, uten å prate svada.

Klar i talen

Det er ingen hemmelighet at vi som er landbrukteknikkjournalister likte Svein svært godt. Han uttalte seg tydelig, brukte gjerne spissformuleringer, men var samtidig ærlig og åpen i alt han sa.

Dessuten, de fleste samtaler ble ført med et tydelig glimt i øyet.Terskelen for å plukke opp telefonrøret eller sende en melding var akkurat passe lav, enten han ville fortelle om nye produkter eller fortelle oss at våre skriverier ikke samsvarte med det han mente var riktig.

Bygde opp Lena Maskin til nasjonal aktør

Svein Storihle overtok Lena Maskin etter sin far Borger Storihle. I 2004 feiret firmaet 40-årsjubileum. I denne tida har selskapet gått fra å være en lokal maskinforretning til å bli Norges nest største private importør av landbruksmaskiner, bak A-K maskiner.

Selskapet dekker nå det meste av Østlandet, har avleggere i Trøndelag, og avtaler for sine produkter med forhandlere over hele landet.

Svein Storihle har heller ikke vært redd for å prøve ut nye metoder og redskaper. De fleste i bransjen vil nok samtykke i at Svein var mannen som innførte horisontalrotorharva til Norge, for å nevnte ett eksempel.

Bruddet med LMB

I 2002 blåste det kraftig rundt selskapet. Storihle og hans medarbeidere bestemte seg for å ta opp importen av McCormick i stedet for å fortsette å selge CaseIH, som da var innfusjonert i samme selskap som New Holland.

Dette første til at det mangeårige samarbeidet med det som da het LMB, nå Lantmännen, kollapset. Med det røk også Claas ut av Lena Maskins sortiment, sammen med ymse andre produkter.

Svein Storihle har flere ganger fortalt Bedre Gardsdrift at han ikke et øyeblikk har angret på beslutningen om å satse på McCormick. Konsekvensene ble for Lena Maskins del faktisk at selskapet bygget seg videre opp og utvidet sitt egenimporterte sortiment på flere områder.

Har prøvd å roe ned

De seinere årene har Svein Storihle etter beste evne prøvd å trappe ned på arbeidet. Muligens har han med det fått noe mer fritid, men han har ikke blitt mindre synlig.

Nå er arbeidsdagen definitivt over. Det er trist for det norske landbruket.

Powered by Labrador CMS