HLB Studenter 2

Bedre bønder med prest og psykolog

De er gode til å mjølke og kjøre traktor. Nå får de hjelp av prest og psykolog for å bli like flinke til å forstå seg sjøl og andre.

Publisert

- Vi kan nok om dyr og økonomi, men trenger kunnskap om kommunikasjon, konfliktløsing og samarbeid, sier Ivar Hodnefjell, en av sju studenter i handlingskompetanse ved Høgskulen for Landbruk og Bygdenæringar på Nærbø

Ut med kua inn med prestenHer er husdyrlæreren bytta ut med presten, og økonomilæreren med psykologen. Du kommer langt med sunt bondevett. Men du kommer enda lenger hvis du er bevisst ditt eget liv og egne handlinger. God kommunikasjon er også viktig, både overfor kritiske forbrukere, naboen og samfunnet generelt.

Våg å ta egne valgGjennom 20 vekttall, fordelt over to år, har studentene fra Rogaland fokusert på de medmenneskelige sidene av bondeyrket. Målet har vært å få større kunnskap om seg sjøl og andre. De har lært om samhandling og å våge å ta i bruk egne ressurser.

- Skal jeg være trygg på framtida, må jeg først bli trygg på meg sjøl, og våge å gjøre egne valg, forteller Irene Håland Oma.

Forstå naboen Når Ivar skal i samdrift med naboen, er det viktig å kunne snakke med og forstå samarbeidspartneren. Det er ingen selvfølge at de to, som i utgangspunktet er gode naboer og sterke individualister, har et like godt forhold etter to år i samdrift.

Et budskap - to tolkningerNår de signerer kontrakten, som er et objektivt dokument, omdannes teksten til subjektive tolkninger i hodene til Ivar og naboen. Har de uflaks, tolker de teksten ulikt, og samarbeidet settes kanskje på en hard prøve.

Hva kreves rent menneskelig når man skal samarbeide nært med andre? Det er slike problemstilinger studentene møter i undervisninga. Målet er å bli like gode til å takle de mellommenneskelige utfordringene, som de er til mjølke og kjøre traktor.

Velg rett fokus- Det er viktig å velge hvem og hva man vil bli påvirket av, sier Anita Parra Nygård.

Dersom bondens fokus er WTO og melkeprisen, noe den enkelte bonde kan gjøre lite med, vil hverdagen og framtida oppleves som begrensende og negativ. Velger man derimot å fokusere på mulighetene og det man kan gjøre noe med, blir hverdagen lettere og motivasjonen større. Det er derfor viktig å bevisstgjøre sitt eget fokus og mulighetene som er på garden, og gjøre bevisste valg uti fra dette.

To kopper kaffe

Livet har plass til mye, bare det fylles i riktig rekkefølge.

For å visualisere noe av det studentene har lært de to siste åra, fyller Kolbjørn Anda golfballer i et syltetøyglass. Tomrommene mellom golfballene fylles av perler. Når glasset ser fullt ut, helles det på sand til randen. Nå er det vel fullt? Men nei. To kopper svart kaffe klarer å finne plass mellom sandkorn, perler og golfballer.

Hva lærer vi så av dette? Fyll livet med de riktige tingene, i rett rekkefølge. Og uansett hvor fullt det er, er det alltid plass til to kopper kaffe.

Powered by Labrador CMS