Hvordan står det til med batteriet etter vinteren? Foto: H. Bjerke
Hvordan står det til med batteriet etter vinteren? Foto: H. Bjerke

5 tips for å unngå batteritrøbbel

Har du maskiner som har stått på låven gjennom vinteren, kan det være lurt å ta en vårsjekk av batteriene før du tar dem i bruk igjen.

Publisert

– Et startbatteri som har vært ute av bruk i en lang periode, kan gå i stykker før tiden dersom du ikke vedlikeholder det riktig. Selv om du klargjorde batteriet skikkelig for vinteropplag, er det ting du bør tenke på når du skal ta det i bruk igjen om våren, sier Tor Enlid i en pressemelding fra Exide Technologies Norden.

  1. Undersøk om batteriet har fått synlige skader. Har det samlet seg fukt eller kondens, kan polene oksidere. Rengjør batteriet med en fuktig klut, og smør inn polene med fett for å beskytte dem mot oksidering.
  2. Kontroller at batteriet er fulladet. Det gjør du lettest med en spenningsmåler eller batteritester som viser om batteriet må lades, eller om du bør investere i et nytt.
  3. Om batteriet har blitt utladet, kan en sulfatering føre til at batteriet blir vanskelig å lade igjen. I verste fall kan plasthuset ha frosset i stykker og syre ha lekket ut. Da må du skifte ut batteriet.
  4. Kjøp en god lader som er tilpasset batteriet ditt og som har automatisk temperaturkompensering.
  5. På batterier som kan åpnes, bør du sjekke syrenivået og fylle på med batterivann ved behov.

Les mer om batteri

Vil du ha en grundigere gjennomgang av vedlikehold av batteri? Bedre Gardsdrift hadde en større artikkel om dette temaet i BG nr. 10/2017. Du kan kjøpe utgaven i Buy and Read.

Startbatterier har en levetid på flere år, forutsatt at du behandler dem riktig . Alle batterier har en viss selvutlading, og det fører til at hvilespenningen gradvis synker. Om batteriet ikke holdes fulladet, kan det sulfatere, og det reduserer batterikapasiteten. Om hvilespenningen faller under 12,4 V, skal batteriet lades. Et utladet batteri kan faktisk fryse i stykker ved vanlige vintertemperaturer.

Relaterte artikler

Powered by Labrador CMS