Et enkelt triks for å finne ut hvor fort vanningsvogna går. Foto: H. Bjerke
Et enkelt triks for å finne ut hvor fort vanningsvogna går. Foto: H. Bjerke

Hvor fort går vanningsvogna?

Slik finner du enkelt ut hvor fort vanningsvogna går.

Publisert

Har du en eldre vanningsvogn uten elektronikk, så kjenner du problemet: Det er ikke så lett å beregne hvor fort sprederen går for å vite når den blir ferdig.

Noen tar tida på hvor langt sprederen går på et minutt, og så ganger de det med 60 for å beregne hvor langt den går på en time. En enklere og raskere metode er å måle hvor langt slangen går på 36 sekunder.

Slik gjør du det

Legg tommestokken oppå slangen så den glir med slangen bortover, og følg med på sekundviseren. Så mange centimeter som slangen går på 36 sekunder, så mange meter går spredevogna inn per time. Hvordan skal du huske at det er akkurat 36 sekunder? Vel, det er 60 sekunder i minuttet, og 60 minutter i timen, og 6x6=36.

Vær klar over at hastigheten kan forandre seg etter hvert som det blir flere lag slange på trommelen. Det er ikke alle vanningsvogner som kompenserer like godt for dette.

Få flere småsmarte råd

Denne saken har tidligere stått på trykk i Bedre Gardsdrift. I hvert nummer av bladet deler vi flere slike småsmarte løsninger, fra smarte knep som gjør hverdagen enklere til mer omfattende ombygginger av maskiner. Ikke gå glipp av ideen som kan spare deg tid, penger og frustrasjon - abonner på Bedre Gardsdrift i dag.

Relaterte artikler

    Powered by Labrador CMS