Rattet kan stå. Denne innretninga på venstre armlene tar styringa. Foto: Jogeir M. Agjeld

EIKsteer sprer seg

Fingertuppstyringa EIKsteer, som er utviklet av Danske Thorsen Teknik og Eikmaskin, er nå også oppdaget i Danmark.

Publisert

Med et autostyrings-ratt frå Topcon som passer alle traktorer, pluss armlenet du ser på biletet og litt elektronikk frå danske Thorsen Teknikk, har Eikmaskin sikra seg lettvindt fingertuppstyring av traktoren. Rattet er ment for traktorer med autostyring, men impulsene fra GPSen kan byttes ut med signaler fra eksempelvis armlenet.

Systemet ble første gang vist på Agroteknikk, og ble omtalt i Bedre Gardsdrift på nyåret. Etter den tid er systemet blitt tilpasset flere merker og nå altså oppdaget av danske Landbruksavisen.

Begynte med en svak venstrearm

- Jeg utviklet ideen opprinnelig etter ønske fra en Eik-kunde som hadde problemer med å dreie rundt rattet flere ganger med venstrearmen. Fra å ha hjulpet en bonde til fortsatt å kunne utøve yrket sitt, sitter vi igjen med en idé som flere har etterspurt etter at vi demonstrert systemet i november, forteller Torben Thorsen, mannen bak systemet som har fått navnet EIKSteer.

Siden forespørselen i utgangspunktet kom fra Eikmaskin, har systemet fått navnet EIKsteer.

Elektrisk vippemekanisme

Den vesle innretningen kan enten monteres på armlenet i traktoren eller du kan få det integrert i et Grammer-armlene direkte fra Thorsen Teknik. På enden av armlenet sitter det en liten el-styrt vippemekanisme, som er styrt proporsjonalt. Ved å vippe med det lille grepet går traktoren til den ene eller den andre sida.

Kan monteres i fire traktormerker

For øyeblikket kan enheten monteres i traktorer fra MF, Valtra, Deutz-Fahr og Claas. Her kan traktoren styres via en orbitrol, som allerede sitter i traktoren. Eneste kravet er at traktoren er forberedt til autostyring. Hvis det er tilfellet, er prisen på EIKSteer 12 500 danske kroner.

Powered by Labrador CMS