JD og Valtra skinner i et elendig traktorår

De tre første månedene i 2018 har det kun blitt registrert 530 traktorer, verste 1. kvartal noen sinne.

Publisert

Bedre Gardsdrift begynte å føre denne statistikken i 2006. Siden den gang har det selvsagt gått både opp og ned, men traktoråret 2018 har virkelig fått en ordentlig møkkastart. Første kvartal viser til kun 530 traktorer. Det verste som var målt frem til nå var i 2010, da de tre første månedene kom opp med 585 traktorer. Snittet de ti siste årene for første kvartal er 767 registreringer.

Om det er den snørike vinteren som har ført til depresjon blant traktorkjøperne, eller hva som er grunnen, vet vi ikke. Alt vi vet er at pila bare kan peke en vei - oppover.

Bare røde tall

John Deere og Valtra leder klart an med henholdsvis 150 og 111 registreringer. De to står per dags dato for 49,2 prosent av markedet. Men de skal ikke klappe seg på skuldra helt enda. De har begge nemlig negative tall i forhold til fjoråret. John Deere hadde registrert ti traktorer mer på denne tia i fjor, Valtra 15.

Denne situasjonen er lik for så godt som alle. På "Topp 10" er det faktisk bare Case IH (+6) og Lovol (+15) som kan vise til positive tall i forhold til 2017. Verst er det fortsatt for Massey Ferguson og New Holland. De har ikke registrert halvparten av det de hadde på denne tida i fjor. Vi så denne tendensen både i januar og februar, men det ser ikke ut til at det har bedret seg i det hele tatt.

Fendt inne på pallen

Vi benytter anledningen til å hilse JCB velkommen inn på traktormarkedet for 2018. Kubota har også våknet fra vinterdvalen og har sjudoblet antallet traktoråret i løpet av mars. De ligger derimot langt bak rekordåret de hadde i fjor (84 registreringer).

Fendt har også raknet i litt i skyggen av MFs fravær. De fikk bakkekontakt igjen i fjor, etter et godt 2016. Det er vel riktigst å si at Fendt har gjort det mindre dårlig enn konkurrentene, for også de har røde tall i margen.

Relaterte artikler

Powered by Labrador CMS