Bedre Gardsdrift 7/2016

Simen Hulleberg avler heller korn, gras og potet på dyrkamarka si enn å bruke deler til beite. Menyen til mjølkekyrne er silo, mask og lutahalm, toppet med potetsuppe og kraftfôr.

Publisert

Dette kan du lese om i Bedre Gardsdrift 7/2016:

Leder: Hvorfor ikke standardfjøs?
«Bedre Gardsdrift er overbevist om at det er penger å spare ved økt standardisering. Men det er vanskelig å få fram konkrete tall.»
Les lederartikkelen her

Småmiks
Nytt og nyttig, stort og smått

Småsmart
Verdens enkleste fôrskyver?
Såmaskin med påbygg
Tresilo ble korntørke
Kalvebinger av båsfjøs
Enkelt med vann i lammebinger
Tavler på fjøsveggene
Lagring på veggen

Maskiner og teknikk

Tine skal kjøre miljøvennlig
Tine er først i Norge med å bestille den utslippsfrie trekkvogna Nikola One, oppkalt etter Nikola Tesla. Planen er å teste den ut på transport av melk mellom Oslo og Trondheim. Presser rundballeplasten

5R gjenoppstår
John Deere blåser nytt liv i 5R. Makseffekt på 135 hk, rattkonsoll fra 7R/8R, 8 hurtiggir og multifunksjonsarmlene er noen av nyhetene.

Kraftigere presser
John Deeres fastkammerpresser, blir sterkere og raskere og bærer nå navnene F441M, F441R og C441R, der C står for kombi, og M og F angir utstyrsnivået.

200 hk med fire sylindrar
Nye MF 6718 S er verdas første firesylindra traktor med 200 hk. Heile serien er oppgradert under skalet, mellom anna på hydraulikk, motor og fiffige funksjonar.

Lykken er et langt panser
Det mener i alle fall Erik Sverre Gjestvang Hagen. Når turboen plystrer fint nedi det blanke eksosrøret, er lykken fullkommen for 18-åringen.

Skårlegger for bedre fôr
Først byttet Per Bjorland ut slepeslåmaskina med trepunktsmaskin for å få mindre kjøreskader. Deretter investerte han i sprederive for bedre tørk.

Alternativ breiplastløsning
Mens de fleste presseprodusentene bruker breie plastruller på sine breiplastløsninger, har Kuhn valgt å bruke to ruller med vanlig strekkfilm.

Veghøvel gjør veg i vellinga
De fleste skogsbilveger i Norge blir høvlet med traktorslept vegskrape. Maskinentreprenøren Per Tangen er ikke i tvil om at en selvgående veghøvel gir et bedre resultat.

Traktorhøvelen har sine fordeler
Traktorhøvelen er et godt alternativ til veghøvel, sier Pål Akre. Han mener den mindre og lettere traktoren har en fordel ved at den kan komme tidligere utpå om våren.

Gardsanalyse

Øvre Gjestvang, Nes i Ringsaker:

Velger vekk beite
Simen Hulleberg avler heller korn, gras og potet på dyrkamarka si enn å bruke deler til beite. Menyen til mjølkekyrne er silo, mask og lutahalm, toppet med potetsuppe og kraftfôr.

Bygg og i-mek

Exact med Vector
Elisabeth og Stian Kjærnåsen ville ha et enkelt fôringssystem som alle kan bruke. Valget falt på rundballekutteren Serigstad Exact Feeder i kombinasjon med fôringsroboten Lely Vector.

Bedre fôrkvalitet med propionsyre
Iver Isum tilsetter propionsyre i fullfôret med et tastetrykk. Kyrne gleder seg over bedre holdbarhet og smak på fôret, og blandekokken gleder seg over å slippe manuell syre-håndtering.

Med tre i oksefjøset
Da Heidi og Jostein Jørstad fikk reist et fjøs med treinnredning og innebygd luftegård i 2010, var det en nyvinning innen oksefjøs. Hvordan har det stått seg etter seks år?

Bygger for to
10 år etter de tok over garden, er Anne Birgitte og Terje Riis-Johansen endelig i gang med byggingen av nytt nøkternt robotfjøs, basert på en realistisk driftsplan.

Lover og regler

(Nesten) ulovleg å køyre traktor for utlendingar
Skal ein utanlandsk statsborgar køyre traktor langs veg i Noreg, må vedkomande først bu her fast minst 185 dagar i kalenderåret.

Norske Landbrukstenester: – Ukjent og dramatisk
Skal regelverket praktiserast slik, får det store konsekvensar, seier styreleiar Harald Lie i Norske Landbrukstenester.

Norges Bondelag: – Dette må fiksast!
Eit slikt regelverk kan vi ikkje leve med. Dette kjem vi til å ta opp med samferdsledepartementet, seier bondelagsleiar Lars Petter Bartnes, når Bedre Gardsdrift forklarer situasjonen.

Traktor- og landbruksmaskinimportørenes Forening (TLIF):– Forunderleg
Ein utanlandsk produktspesialist kan gjerne ha med seg tre traktorar på semitrailer frå Svinesund til Nordkapp, men traktorane får han ikkje køyre på vegen.

Ganske stille frå departementet
Samferdsledepartementet har bede Vegdirektoratet grunngi regelen for utanlandske traktorførarar. Dei andre spørsmåla frå Bedre Gardsdrift og bondelaget er det ganske tyst om.

Planteproduksjon

Presis diett med flytende gjødsel
Bruken av flytende gjødsel øker stadig. Mange har brukt det bare til ettergjødsling, men med riktig utstyr kan du hovedgjødsle de fleste kulturer.

Gjødsler urkorn med biorest
Naboene Sigbjørn Aas Brække og Tom Anders Tærud dyrker økologisk urkorn. Slepeslange og et 100 kubikk stort satellittlager gjør gjødseljobben enklere.

Forskning og forsøk

UV-lys mot mjøldogg-sopp
Mens vi har hørt om gråskimmel-problemer på frilandsjordbær i sommer, har de som dyrker jordbær i tunnel en utfordring med mjøldogg på tampen av sesongen.

Sopp gir poteten en hjelpende hånd
Når potetplanta mangler både fosfor og vann, kan et samliv med sopp være redningen.

Bondejuss
Nye søknadsfrister for produksjonstilskudd
Våren 2017 innfører Landbruksdirektoratet nytt søknadssystem for produksjonstilskudd med blant annet nye søknadsfrister og nye telledatoer, men med én utbetaling av tilskudd.

Presisjonslandbruk
Fendt svermer for roboter
Fendt ser for seg en framtid der svermer av små, lette og førerløse roboter erstatter traktoren ute på jordet.

Tips oss om:
Rådyr elektronikk
Da en kvist rev av ledningen til tankmåleren, kortsluttet displayet i instrumentpanelet på traktoren fra 1992. Nytt display kostet 27 000 kroner, men var ikke tilgjengelig som reservedel.

Verksted og vedlikehold
Kjerneboring i stål
Det er ikke så mange innen landbruket som kjenner til denne måten å bore i stål på. Her vil Aage Solbrekke i HR Maskin vise oss noen av kjerneboringens fordeler og muligheter.

Gardsdrift
Mangler hånd og fot, men har stålvilje
Johnny Hansen mangler én hånd, fire fingrer, én fot og tær, men driver fortsatt som lastebilentreprenør, gardbruker og fisker på Engeløya i Steigen.

Bransjefolk
Trysilboggiens far
Du har kanskje hørt om Trysil-skuffa og Trysil-boggien? Her forteller 85 år gamle Jostein Hatten om sitt industrieventyr.

Hobby
Full pull i Trøndelag
Hjulløft og svartrøyk vitnet om store krefter da Trøndelag traktorpullerklubb hadde stevne i august.

Veteranen
Lanz Bulldog D7500

Bedre gardsdrift kommer ut ti ganger i året, og er Norges eneste frittstående landbruksfagblad. Vi fokuserer på teknikk, økonomi og vedlikehold, og har reportasjer fra hele landet. Årlig har vi minst 30 sider traktortester og 25 sider gardsanalyser.

Vil du bli bedre kjent med bladet?

Last ned bladet elektronisk

Eller bestill abonnement

Her får du et innblikk i hva vi skriver om

Bedre gardsdrift kommer ut ti ganger i året, og er Norges eneste frittstående landbruksfagblad. Vi fokuserer på teknikk, økonomi og vedlikehold, og har reportasjer fra hele landet. Årlig har vi minst 30 sider traktortester og 25 sider gardsanalyser.

Bestill abonnement

Last ned enkeltsider eller -utgaver av bladet

Powered by Labrador CMS