Bedre Gardsdrift 8/2019 er ute nå

Publisert

Bedre Gardsdrift 8/2019 er på vei ut til abonnentene. Dette kan du lese om i bladet:

Leder:

Tilbake til skolebenken
«Har du brukt 1,5 millioner på en traktor, kan det være lurt å bruke noen kroner til for å lære deg å bruke den.»
Les lederartikkelen her

Småsmart

Hydraulisk gjødselmikser
OPPLAND/NORD-FRON: Da Pål Klomstad ikke fant en gjødselmikser som var fleksibel nok, lagde han den like godt selv med hjelp av en nabo.

Fleksibel vaskerigg
HEDMARK/VÅLER: Søve Samdrift dyrker frøpoteter og vasker alt av redskap, potetkasser og potetlagre hvert år. De er avhengig av en mobil vasker, og lagde seg derfor en ordentlig rigg.

Test

Trekløver fra Massey Ferguson
Massey Ferguson tilbyr mange modeller og utstyrsvarianter i forskjellige effektklasser. Her ser vi nærmere på tre modeller med 130 hk, alle med lange utstyrslister.

Redskap

Grasgrønne nyheter
Fendt har oppdatert noe av det tidligere grasutstyret fra Lely.

Kornhenger utenom det vanlige
HEDMARK/GRUE: Ola Baardseth er kjent for spesialbygde tilhengere. Nå har han laget en 20 m³ stor kornhenger som skal redusere marktrykket.

En snøfreser utenom det vanlige
Pronovost er litt annerledes å kjøre med enn andre snøfresere, men til gjengjeld er den fleksibel og har bra kapasitet. Vi har prøvekjørt den.

Traktor

Stor, større, størst
Magnum 400 er ny storebror i stortraktorserien til Case IH. Samtidig får serien både nytt armlene, ny terminal og skjerm for instrumentpanel.

Slektningen fra Østerrike
I forbindelse med Tractor of the Year har vi sett på den nye serien fra Steyr. Kan utviklingen på Steyr være hint om hva som kommer på andre CNH-merker framover?

T5 arver mer fra storebror
Transmisjonen Dynamic Command har vært forbeholdt T6-serien fra New Holland. Nå kommer også de største T5-modellen med den nye powershiften.

Gardsdrift

Registrerer potetavlinga
HEDMARK/STOR-ELVDAL: Han var en av de første i landet med GPS på traktoren. Nå er Hans Håkon Vestlund den første til å ta i bruk avlingsregistrering i potetproduksjonen.

Registrering gir riktigere gjødsling
Avlingsregistrering i seg selv er ikke noe nytt. Det har vært lignende systemer på skurtreskere i en årrekke, men å registrere avlinga på potet er nytt i Norge.

Såing med sentrifugalspreder: Et meget godt alternativ
HEDMARK/HAMAR: Da det ble for vått i våronna i år, fant Lars Erik Gundersen fram gjødselsprederen og tømte sårkonsekkene oppi. Resultatet ble overraskende bra.

Vanner med naturlig fall
OPPLAND/SEL: Hans Børre Ulmo og naboene slipper å bekymre seg for strømregninger eller dårlige viftereimer når de vanner.

Enklere, billigere, elektrinsk!
TRØNDELAG/ØRLAND: Kvitsand samdrift har kastet ut fôringsanlegget til fordel for en elektrisk minilaster.

Silo mellom jordranker
TRØNDELAG/RISSA: Rune Mælan har de siste åra lagret silofôret ute. Løsningen han har valgt koster omtrent ingenting, og fôrkvaliteten har han ikke noe å utsette på.

Kornbønder over natta
AKERSHUS/VESTBY: Helt uten erfaring med gardslivet bestemt Heidi og Tom Herskedal seg for å kjøpe gard på det frie markedet. Nå dyrker de korn og produserer honning.

Vedlikehold

Unngå diskolys på hengeren
Mangler på lys kan føre til farlige situasjoner, men hva gjør du når parklyset blinker og blinklyset lyser konstant? Her er noen tips til feilsøking.

Bytt til LED-lys
LED-lys er atskillig mer stabile på landbruksmaskiner enn glødepærer.

Ledelse

Sammen mot snøen
OPPLAND/GRAN: Siden 80-tallet har brøytemannskap på Hadeland samarbeidet om Brandbu Snødrift AS. Det gjør brøytehverdagen enklere.

Leiekjøring, vinter

Så mye bør du ta for snøbrøytinga
Hvor mye tar andre for snørydding av private innkjørsler? Hva er vanlig pris for kommunal brøyteberedskap? Svaret finner du i artikkelen.

Bygg

Lego for voksne
MØRE OG ROMSDAL/MOLDE: Kai Gussiås gikk lei å handtere rundballer og plastavfall. Løsningen ble en billig og fleksibel plansilo bygd etter Lego-prinsippet.

Forskning

Selvskading i åkeren
I kampen mellom sopp og korn har kornplanten funnet en måte å overliste soppen ved å ofre seg selv, men soppen svarer ved å utnytte trikset.

Bondejus

Jokeren i plan- og bygningsloven
Du kan fradele bebygd eiendom selv om det er i strid med arealplanformålet, så sant du skal bruke eiendommen på samme måte som før og oppfyller visse vilkår.

Messe

Nyhetenes Mekka er her igjen
Det er to år siden sist, og nå er Agritechnica rundt hjørnet igjen. På de neste sidene får du de største nyhetene og medaljevinnerne av den prestisjetunge «Innovation Award».

Nytt, men ikke nytt nok
Med 291 innmeldte nyheter til «Innovation Award» er det naturlig nok mange som ikke får medalje. Her er noen av dem.

Veteranen

Ford 6600
Ford lanserte 600- og 700- serien i 1976. Først og fremst var det nok Q-cab hytta som vakte mest begeistring.

Bedre gardsdrift kommer ut ti ganger i året, og er Norges eneste frittstående landbruksfagblad. Vi fokuserer på teknikk, økonomi og vedlikehold, og har reportasjer fra hele landet. Årlig har vi minst 30 sider traktortester og 25 sider gardsanalyser.

Vil du bli bedre kjent med bladet?

Last ned bladet elektronisk

Eller bestill abonnement

Her får du et innblikk i hva vi skriver om

Bedre Gardsdrift kommer ut ti ganger i året, og er Norges eneste frittstående landbruksfagblad. Vi fokuserer på teknikk, økonomi og vedlikehold, og har reportasjer fra hele landet. Årlig har vi minst 30 sider traktortester og 25 sider gardsanalyser.

Vil du bli bedre kjent med bladet?

Last ned bladet elektronisk

Eller bestill abonnement

Her får du et innblikk i hva vi skriver om

Relaterte artikler

    Powered by Labrador CMS