Bedre Gardsdrift 7/2019 er ute nå

I dette nummeret kan du lese om en tømmerhenger som bare kan kjøres langs veien uten last. Vi går også i dybden i økonomien hos en bonde som driver med mandelpoteter og melk. Og vi gir deg rikelig med stoff om traktorer og landbruksteknikk.

Publisert

Bedre Gardsdrift 7/2019 er på vei ut til abonnentene. Dette kan du lese om i bladet:

Leder:

Rydd opp i hengerkaoset
«Registrering av tømmerhengere er blitt heftig diskutert i flere tiår, men fortsatt er reglene ganske uklare.»
Les lederartikkelen her

Småmiks

Flere sider med bransje- og produktnyheter.

Småsmart

En henger for enhver oppgave
OPPLAND/NORD-FRON: Pål Klomstad har konstruert en tilhenger som frakter rundballer og dyr, men som også kan brukes til å fôre og fange dyr på beite. Håpet er serieproduksjon.

Gardsanalyse

Mandel, mjølk og mordyr
HEDMARK/TYNSET: På Søgardseggen har det vært dyrket mandelpotet i flere generasjoner. Nå har Johann Kirkbakk tatt over ansvaret for garden, og bygger samtidig nytt robotfjøs. Vi ser på økonomien i drifta.

Traktor

Massey Ferguson tar regien
Massey Ferguson eXperience fant sted på Mære og utenfor Hamar i august og er første eksempel på at MF nå velger å satse mer på egne arrangementer enn på messer.

Liten og avansert
De som velger traktor under hundre hestekrefter får som regel ikke de nyeste løsningene. Massey Ferguson tenker nytt, 3700 Alpine serien tilbyr mer enn de fleste i samme klasse.

En trivelig tsjekker
Vi har tatt Zetor Forterra HSX gjennom en grundig prøvekjøring, og etter noen titalls timer i førersetet, har vi oppdaget både fordeler og ulemper med traktoren.

Hva menes egentlig med effekt og dreiemoment?
Vi snakker og skriver mye om effekt og dreiemoment, om hestekrefter, kilowatt og newtonmeter, men vet du egentlig hva alt sammen betyr? Her ser vi nærmere på begrepene.

Sammenligning av to motortyper på papiret
For å vise innvirkningen dreiemomentkurva har på motorens trekkraft, kan vi sammenligne to gamle traktorer som har omtrent like mange hestekrefter.

Redskap

Kverneland fornyer hele produktlinjen
Med både 140-års jubileum og Agritechnica samme år er det ingen overraskelse at Kverneland byr på en rekke nyheter i år, noen små, noen større.

Pronto blir mer nøyaktig
Salget av Horsch Pronto har gått bra det siste året. Nå har såmaskinen fått noen oppgraderinger og blitt mer presis ved hjelp av et nytt såorgan.

Vedlikehold

Spenn deg fast
Her er noen tips til hvordan du ettermonterer setebelte i traktoren, og hva du må tenke på.

Les også: Mulig påbud om setebelte også på jordet

Trafikk

Full fart med tom tømmerhenger
HEDMARK/KONGSVINGER: Oddvar Digerud kjører hvor han vil med uregistrert tømmerhenger, og det skjer med Vegvesenets velsignelse. Eneste betingelsen er at hengeren er tom.

– Har strukket oss langt
Å kreve registrering etter at hengeren er levert, skaper mye ekstraarbeid og kan i enkelte tilfeller være umulig å etterkomme. Det sier Svenn Anstensrud i Vreten Norge.

Bransjefolk

Frøning med Fiat og fjøs i blodet
OPPLAND/SØR-FRON: I en alder da andre går av med pensjon, valgte Reidar Blakarstugun å starte på nytt, og han har ingen planer om å gi seg med det første.

Skog

Slank, sterk og stabil
Husqvarna 550 XPG Mark II ble lansert i januar i år og er med andre ord relativt ny på markedet. Vi har prøvd den ut opp mot forgjengeren.

Gardsdrift

Ugras truer grønnsakene
BUSKERUD/RINGERIKE: Henrik Basberg har gitt seg med gulrot. En av grunnene var et voksende problem med hønsehirse og svartsøtvier. Han mener ugraset kommer inn med frøsekken.

Har ikke brukt Reglone på tre år
HEDMARK/VÅLER: Arne Skarderud og hans kompanjonger driver stort med industripotet. De har latt være å svi ned riset med Reglone de tre–fire siste årene.

Bønder hjelper bønder
STORBRITANNIA: Det begynte som en spontan handsrekning for å hjelpe kollegaer. Seks år senere har det vokst til en veldedighet som bistår med gratis fôr og strø når katastrofene rammer.

La humla suse
BUSKERUD/ØVRE EIKER: Foreninga La Humla Suse ble startet for å hjelpe humlene, og foreninga blir stadig større.

Bygg

Friske kalver i frisk luft
TRØNDELAG/AGDENES: Etter at kalvene hos Ingvild og Magne Landrø fikk eget fjøs med åpne vegger på tre sider, har sykdommer og kalvedødelighet nesten blitt fremmedord.

Bondejuss

Krevende å få løst opp et sameie
Det er flere tusen uoppgjorte dødsbo i landbruket. Ofte skyldes det at arvingene ikke blir enige om hvem som skal overta.

Veteranen

Deutz-Fahr Intrac 2004
Deutz-Fahr Intrac er et sjeldent syn og skiller seg ut fra de fleste andre traktorer. Aksel Baardseth på Stange har en Intrac 2004 fra 1980. Deutz-Fahr startet produksjonen av denne traktoren med hytta fremst i 1972, og produksjonen varte fram til 1990.

Bedre gardsdrift kommer ut ti ganger i året, og er Norges eneste frittstående landbruksfagblad. Vi fokuserer på teknikk, økonomi og vedlikehold, og har reportasjer fra hele landet. Årlig har vi minst 30 sider traktortester og 25 sider gardsanalyser.

Vil du bli bedre kjent med bladet?

Last ned bladet elektronisk

Eller bestill abonnement

Her får du et innblikk i hva vi skriver om

Bedre Gardsdrift kommer ut ti ganger i året, og er Norges eneste frittstående landbruksfagblad. Vi fokuserer på teknikk, økonomi og vedlikehold, og har reportasjer fra hele landet. Årlig har vi minst 30 sider traktortester og 25 sider gardsanalyser.

Vil du bli bedre kjent med bladet?

Last ned bladet elektronisk

Eller bestill abonnement

Her får du et innblikk i hva vi skriver om

Relaterte artikler

    Powered by Labrador CMS