Muligheter for saftige grasfôra kubiffer på grillen i sommer. Foto: colourbox.com
Muligheter for saftige grasfôra kubiffer på grillen i sommer. Foto: colourbox.com

Grasfôra kjøtt på grillen

Gilde lanserer i morgen en ny serie kjøttprodukter fra Nortura hvor dyra nesten bare har spist gras.

Publisert

Testsalget starter i utvalgte KIWI-butikker butikker i Oslo, Drammen, Vestfold og Østfold i morgen torsdag 16. juni. Utover høsten håper KIWI at produktene blir tilgjengelige i resten av landet.

Okser og kviger følger etter

Det er kukjøtt det er snakk om og ca. 4000 kyr inngår i den første prøvepulja. Kundene vil finne både Gilde entrecôte, mørbrad, indrefilet, ytrefilet og pepperbiff fra grasfôra kyr. Seinere er planen å utvide produksjonen til flere ulike storferaser og hente kjøtt fra både kvige og okse.

Kukjøtt er trendy

– Interessen for grasfôra kjøtt og ku er en internasjonal trend. Flere restauranter verden over har dette på menyen. Forbrukere ønsker best mulig ressursutnyttelse og kjøtt fra kyr som får mest mulig naturlig fôr. I Norge har vi store grasvoller og naturlige beiteområder for husdyr. Dette har Nortura nå unyttet til mer bærekraftig produksjon, av kyr som nesten bare har spist gras gjennom livsløpet, sier konserndirektør Kjell S. Rakkenes i Nortura.

Her er kravene til grasfôra kjøtt

Det er flere kriterier som må oppfylles før Nortura kan kalle det grasfôra kjøtt:

  • Gilde-kjøtt fra grasfôra kyr kan maksimalt ha fått 10 prosent kraftfôr gjennom livsløpet. Som regel har kyrne kun fått mindre enn 5 prosent kraftfôr.
  • Kua beiter på innmark og utmark i sommerhalvåret og fôres av ensilert grovfôr (rundballer) i vinterhalvåret
  • Det lille kraftfôret som eventuelt gis, er for at vomma skal utvikles optimalt hos kalv og i forbindelse med fødsel. Ellers kun som lokkemiddel ved forflytning av buskapen
  • Ku og kalv har gått fritt sammen i fjøset og ute gjennom hele sommeren
  • Kalven får all mjølka fra kua.

Her finner du kukjøttet

Gilde kjøtt fra grasfôra kommer først i disse KIWI-butikkene:

  • Fornebuporten - Lysaker
  • Kjørbo - Sandvika
  • KIWI XL Strømsø senter og XL Ligosenteret - Drammen
  • Moveien - Sandefjord
  • Gauterød - Tønsberg
  • Grålum – Sarpsborg
  • Solli Plass – Oslo


Fakta om Nortura SA:

Nortura er et privateid slakteri og foredlingsbedrift. Eierne i Nortura er utelukkende bønder, og Nortura er organisert som et samvirke. Nortura produserer egg og kjøtt fra storfe, småfe, gris, kylling og kalkun.
Konsernet har virksomhet i flere land, men hovedkontor, verdiskaping og ansatte er primært i Norge. Nortura sysselsetter 5700 årsverk, fordelt på hjørnesteinsbedrifter i over 30 norske kommuner. Nortura omsatte for 22,2 milliarder kroner i 2015, og hadde et driftsresultat (EBITDA) på 997 millioner kroner.
Gilde, Prior, Eldhus og Thulefjord er de viktigeste merkevarene og produseres utelukkende med norsk egg og kjøtt.

Powered by Labrador CMS